ponedeljek, 29 aprila, 2024
DomaSlovenijaDan solidarnosti: veliko prostovoljcev in ostalih odstranjuje posledice

Dan solidarnosti: veliko prostovoljcev in ostalih odstranjuje posledice

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan se je na današnji novinarski konferenci zahvalil vsem, ki pomagajo na kakršen koli način, pa tudi vsem, ki so v soboto v večini upoštevali omejitve, ki so bile izdane z odredbo. “Nekaj težav je bilo samo na kontrolni točki v Mozirju – in še za te policisti ocenjujejo, da so nastale zaradi gobarjev in turistov, ne pa zaradi prostovoljcev,” je dejal.

Še enkrat je pozval vse, ki želijo pomagati, naj se prijavijo v aplikacijo Poplave 2023. “Ta deluje, kljub težavam, ki so se v štabu pojavile zaradi covida. Dobili so nadomestne ljudi in aplikacija deluje – samo za primer: od 23.00 do 7.00 so dobili 90 zahtevkov za napotitev različnih skupin, vse so obdelali pravočasno in danes policisti iz terena poročajo, da ni niti ene težave na vseh petih območjih.”

Šestan je prostovoljce pozval tudi, naj na teren pridejo ustrezno opremljeni – obuti v gumijaste škornje ali pohodne čevlje, prinesejo naj rokavice, pa tudi kakšen sendvič ali vodo, da ne obremenjujejo lokalne skupnosti.

Še vedno velja poziv, naj se na omenjena območja ne dostavlja hrane, ker nimajo prostora in se bo pokvarila. “Edina odprta točka je še škofijska Karitas, ampak prosijo, da se prej informirate. Nekaj hrane bodo še sprejeli, drugih potrebščin pa ne, zato se pred dovozom pozanimajte.”

Poudaril je še, da ne drži informacija, da na Koroškem primanjkuje zdravil. “Ta izjava je bila nekako vzeta iz konteksta. Tudi če bi bila potreba, imamo zračni most, pa tudi dostopnost po tleh, tako da tukaj jaz ne vidim nobenih težav.”

Po podatkih Službe za podporo štabu Civilne zaščite Republike Slovenije je bilo v soboto na terenu 3930 sodelujočih sil zaščite, reševanja in pomoči. Danes se njihovo delo nadaljuje, prebivalcem in pristojnim službam pa še vedno pomagajo številni prostovoljci. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča