četrtek, 28 marca, 2024
DomaSlovenijaDržave in gospodarstva ne bodo ustavljali. Odprava PCT-pogoja za obisk zdravnika?

Države in gospodarstva ne bodo ustavljali. Odprava PCT-pogoja za obisk zdravnika?

Predsednik vlade Janez Janša je v nagovoru ob obisku podjetja Hidria, ki je potekal v sklopu vladnega obiska goriške regije, dejal, da se na državni ravni žal srečujemo z naraščanjem okužb z novim koronavirusom in bolnikov. Ob tem je izpostavil, da je vlada odločena, da ne bo zapirala gospodarstva in ustavljala družbe. Dodal je sicer, da tam, kjer prihaja do primerov novih okužb, stroka odreja karantene, zapira razrede, lahko pa se odloči tudi za zaprtje šol, obratov, storitvenih dejavnosti, če bo to nujno.

Na Združenju zdravstvenih zavodov so potrdili, da je minister za zdravje Janez Poklukar na njihovi skupščini napovedal spremembo odloka, s katero bo odpravljen PCT-pogoj za obisk pri zdravniku. Več informacij za zdaj nimajo.

Odlok o širši obveznosti PCT-pogoja je bil sicer sprejet v soboto, v veljavo pa je stopil v ponedeljek. V njem je zapisano, da PCT-pogoj velja tudi za vstop v zdravstvene ustanove. Ker pa je ob tem navedeno, da “omejitve iz tega člena ne veljajo v primerih nujne oskrbe, zagotavljanja javnega reda in varnosti, medicinske pomoči ter zaščite in reševanja”, so se v praksi pojavila vprašanja o tem, ali morajo PCT-pogoj izpolnjevati tudi vsi pacienti.

Na Združenju zdravstvenih zavodov so dodali, da je nejasna formulacija številne ustanove spravila v nezavidljiv položaj in da pričakujejo nadaljnja navodila in pojasnila. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča