petek, 26 aprila, 2024
DomaSlovenijaDZ ni podprl uvedbe glob za nedostojno vedenje

DZ ni podprl uvedbe glob za nedostojno vedenje

DZ ni podprl uvedbe glob za nedostojno vedenje, če ga zazna policist. Za novelo zakona je glasovalo 43 poslancev, proti jih je bilo 44.

V koaliciji so sprva predlagali dopolnilo, s katerim je bila predvidena globa od 500 do 1000 evrov za tistega, ki “se prepira, vpije ali se nedostojno vede” do uradne osebe pri uradnem poslovanju ter najvišjih predstavnikov oblasti in njihovih bližnjih. Ker je predlog naletel na ostre obsodbe v javnosti, so nato dopolnilo zamenjali z novim, po katerem so predlog razširili na vse, ki se v javnosti prepirajo, vpijejo in nedostojno vedejo do posameznika ali skupine.

Kljub razširitvi na kaznovanje nedostojnega vedenja do vseh državljanov so v večjem delu opozicije ocenili, da namen ostaja enak. Kot so opozarjali, bi v pravni red s to spremembo vnesli zmedo, saj bi šlo za subjektivno odločanje policistov, kar bi lahko imelo za posledice tudi napake in zlorabe. Po njihovem mnenju je nedostojno vedenje ustrezno urejeno že v veljavnem zakonu in potrebe za spremembe ni.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča