sobota, 4 maja, 2024
DomaSlovenijaRavnatelji: 'razmere poznamo bolje kot ljudje v pisarnah ministrstev'

Ravnatelji: ‘razmere poznamo bolje kot ljudje v pisarnah ministrstev’

Na spletnem sestanku med šolskim ministrstvom in ravnatelji se je pravzaprav zgodil protest. Po dveh urah so slednji iskanje rešitev vzeli kar v svoje roke. “Povsem prepričani smo, da poznamo na terenu situacijo precej, precej bolje, kot jo spremljajo in poznajo v pisarnah na različnih ministrstvih,” je dejal predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Gregor Pečan.

“Vse bomo naredili, da šole ostanejo odprte. Potrudili se bomo tudi glede samotestiranja. Mi trdimo le, da mora biti samotestiranje realno izvedljivo,” pravi Milan Rogelj, ravnatelj OŠ Josipa Vandota Kranjska Gora. “In sicer za otroke od prvega do petega razreda ter za otroke in mladostnike s posebnimi potrebami v domačem okolju,” je dodala Barbara Kampjut, ravnateljica OŠ Franceta Bevka v Ljubljani. 

Drugi se lahko samotestirajo v šolah, a zagotovo ne na razdalji dveh metrov, kot to predvideva NIJZ, opozarjajo ravnatelji. “To je možno samo, če je v razredu 15 učencev. Prav tako jih ne moremo razdeliti v manjše skupine, ker ob istem času nimamo na voljo več razredov,” je dejal Rogelj. 

Kako bo po novem zgledal začetek pouka?

“Učitelji bodo imeli na voljo zaščitne rokavice, eno plastično vrečo, v katero bodo dali vse teste, vsak učenec pa bo vzel prtiček, na katerega bo postavil svoj test,” je pojasnil Rogelj in dodal, da bodo vse vrečke nato zbrale čistilke in jih za dva dni spravile v poseben prostor, v karanteno, preden jih bodo zavrgli. 

Pozitivne učence bodo do prihoda staršev umaknili v izolacijo, tiste, ki jim starši testiranja ne bodo dovolili, pa bi ministrstvo premaknilo v izobraževanje na daljavo ali v drug prostor, čemur ravnatelji odločno nasprotujejo. “Ne želimo izločiti učencev, ki zaradi prepovedi staršev niso bili testirani, ker za to niso sami krivi. Verjetno bodo znotraj razredov na malo večji razdalji. Vse bomo storili, da bodo deležni pouka kot vsi ostali učenci in da ne bomo med njimi delali nobene razlike,” je dejal Rogelj. 

Se pa strinjajo, da so obvezne maske, vsaj dokler se epidemične številke ne umirijo, dober ukrep, a da bi jih, če bi se samotestirali prav vsi učenci, v prihodnje lahko sneli.

Nikakor nismo proti ukrepom in samotestiranju, so na svoji novinarski konferenci, kjer se je zbralo okoli 200 ravnateljev, sporočili predstavniki šol in dodali, da pogoji ministrstva v praksi niso izvedljivi. Po dveh urah pogovora z ministrstvom so se ravnatelji celo uprli in prekinili video povezavo, pogovor pa nadaljevali sami, na novi, zasebni video povezavi. Da so bili predlogi slišani in da jih bodo preučili skupaj z zdravstveno stroko, so medtem sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. (24ur.com)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča