ponedeljek, 4 marca, 2024
DomaLokalnoIn kdaj bo Regionalno središče za zaščito, reševanje in pomoč Nm?

In kdaj bo Regionalno središče za zaščito, reševanje in pomoč Nm?

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je v Gasilsko-reševalnem centru Novo mesto (GRC Novo mesto) z ministrom za obrambo Matejem Toninom podpisal pismo o nameri za gradnjo novega objekta Regionalnega središča za zaščito, reševanje in pomoč Novo mesto (RSZRP Novo mesto), v katerem se bodo združile službe, potrebne za zaščito, reševanje in pomoč za območje Mestne občine Novo mesto in širšega območja Dolenjske in Bele Krajine. Lokacija novega RSZRP Novo mesto  bo na območju ob Vojašnici Franca Uršiča Novo mesto, ocenjena vrednost investicije celotnega projekta je približno šest milijonov evrov, Mestna občina Novo mesto kot nosilka izgradnje in Ministrstvo za obrambo kot soinvestitor pa v veliki meri predvidevata financiranje iz evropskih sredstev iz nove finančne perspektive Evropske unije.

Kot je povedal župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, je namen izgradnje RSZRP Novo mesto, da se v dolenjski prestolnici pod eno streho združijo vse službe, ki sodijo v sistem zaščite in reševanja in danes nimajo ustreznih prostorov, hkrati pa okrepijo sodelovanje in s tem izboljšajo pogoje in učinkovitost delovanja.

Nov objekt bo predvsem rešil prostorske težave GRC Novo mesto, ki deluje v stavbi zgrajeni leta 1963 in več ne zadovoljuje potreb gasilske službe, ki se je v tem času močno razvila in povečala. Soočajo se predvsem s pomanjkanjem garaž za gasilska vozila, skladiščnih prostorov in prostorov za vzdrževanje gasilske opreme. Objekt je tudi energetsko zelo potraten, morebitna sanacija pa je ocenjena za zelo drago in neučinkovito. S podobno problematiko se srečujejo tudi ostale službe, ki bodo, poleg poklicnih gasilcev, dobile prostore v novem objektu (Regijska in občinska civilna zaščita, Gasilska zveza Novo mesto, Podvodna reševalna služba, reševalna postaja Novo mesto, Jamarska reševalna služba, Jamarski klub Novo mesto, Radio klub Novo mesto, Izpostava URSZR Novo mesto, Uprava za obrambo Novo mesto, Inšpektorat RS za Obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami). Kot je izpostavil direktor GRC Novo mesto Gregor Blažič, RSZRP Novo mesto prinaša dodano vrednost tako za Mestno občino Novo mesto kot za celotno regijo, saj bodo v njem združene tako občinske kot regijske službe, kar bo omogočalo boljšo koordinacijo in delovanje.

Minister za obrambo Matej Tonin se je ob podpisu pisma o nameri gasilcem in vsem ostalim pripadnikom služb zaščite in reševanja zahvalil za njihovo izjemno preteklo delo in obljubil sodelovanje pri zagotovitvi zemljišča in ureditvi potrebne dokumentacije. Poudaril je, da si glede na število intervencij in obseg novomeških gasilcev nov objekt vsekakor zaslužijo, so sporočili z MO Nm.

Podpisali so pismo o nameri, kdaj pa naj bi omenjeno središče zgradili, še ni znano.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča