četrtek, 25 aprila, 2024
DomaLokalnoJernej Birk (Gimnazija Nm) na kemijsko olimpijado

Jernej Birk (Gimnazija Nm) na kemijsko olimpijado

V sodelovanju z mentorji Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani (FKKT) so uspešno izpeljali priprave in tudi končni izbirni preizkus v znanju kemije za srednješolce, za uvrstitev v ekipo štirih, ki bo Slovenijo zastopala na mednarodni kemijski olimpijadi. V ekipi je tudi Jernej Birk iz Straže, dijak Gimnazije Novo mesto.

Kar štirim dijakom novomeške Gimnazije je uspelo osvojiti zlato Preglovo plaketo. To so Jernej Birk, Nika Kadunc, Lara Velkavrh in Lana Traven. Jernej je v kategoriji 4. letnikov osvojil 1. mesto, Nika pa v kategoriji 2. letnikov 2. mesto. Srebrne Preglove plakete so prejeli Enej Zamida, Eva Malenšek, Kristina Turk in Nina Pečnik.

Sredi januarja se je prvega izbirnega preizkusa udeležilo 107 dijakov iz več kot 25 srednjih šol. Dijaki 4. letnikov so preizkus opravljali iz znanja celotne srednješolske kemije, dijaki nižjih letnikov pa niso imeli vprašanj iz organske kemije. Po prvi selekciji sta bila ostala dva izbirna preizkusa za udeležence enaka. Na zadnji stopnički je sodelovalo deset dijakov, največ znanja pa so pokazali Patrik Žnidaršič (Gimnazija Vič), Simon Bukovšek (Gimnazija Kranj), Jernej Birk (Gimnazija Novo mesto) in Vid Kavčič (Gimnazija Bežigrad).

53. mednarodna kemijska olimpijada (IChO Japan 2021) bo na daljavo potekala med 24. julijem in 2. avgustom 2021 v Osaki na Japonskem, v kampusu Univerze Kindai. Naša ekipa bo svoje znanje izkazovala na FKKT.

(foto: FB Gimnazija Nm)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča