nedelja, 25 februarja, 2024
DomaLokalnoKapitelj z razgledno ploščadjo

Kapitelj z razgledno ploščadjo

Na novomeškem rotovžu so podpisali pogodbo o ustanovitvi neprave stvarne služnosti za potrebe ureditve notranjega stopnišča in razgledne ploščadi v zvoniku Stolne cerkve sv. Nikolaja. Podpisa na rotovžu sta se poleg župana Mestne občine Novo mesto Gregorja Macedonija udeležila tudi dekan Dekanije Novo mesto in župnik novomeške stolne župnije, Silvester Fabijan, ter generalni vikar in kancler Škofije Novo mesto, prelat Božidar Metelko.

Ob podpisu pogodbe je župan Gregor Macedoni izpostavil pomembnost novega turističnega produkta, ki bo obogatil novomeško ponudbo in obiskovalcem ponudil izjemne poglede po okolici Novega mesta. »Pogodba je sklenjena za obdobje petnajstih let, v tem času bo Mestna občina Novo mesto upravljala razgledno ploščad, vstopnina za dostop do nje pa bo simbolična.«

Razgledišče na zvoniku, ki se bo nahajalo na višini 24 metrov nad tlemi, bo na nivoju zvonov oziroma oken, do njega pa bo vodilo približno 130 stopnic. Projekt v zunanjost Stolne cerkve sv. Nikolaja ne bo posegal, v notranjosti pa se bo umestilo dvosmerno stopnišče, ter dve vmesni platformi, dostop do razgledne ploščadi je predviden s severne strani zvonika in bo ločen od cerkvenega prostora.

Po podpisu pogodbe in pripravi projektne dokumentacije sledi pridobitev gradbenega dovoljenja in izbor izvajalca. Investicija bo predvidoma znašala med 200 in 250 tisoč evri, dela na Kapiteljski cerkvi pa bi se lahko začela že v začetku poletja. Ob odprtju, ki bi ga v najboljših pogojih lahko načrtovali za konec leta 2021, bo za občane Novega mesta za določeno obdobje vstop na razgledni stolp brezplačen.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča