četrtek, 25 aprila, 2024
DomaSlovenijaKo bo Slovenija zelena na Hrvaško brez PCT?

Ko bo Slovenija zelena na Hrvaško brez PCT?

Metka Bradetič, direktorica Hrvaške turistične skupnosti, je dejala, da upajo, da bo do sprememb glede prestopa meje prišlo čimprej. “V zadnjih dneh se epidemiološka slika v Evropi spreminja. Vsak dan je vedno več držav uvrščenih na zeleni seznam. Tako da pričakujemo, da se bo tudi ostali del Evrope čimprej znašel na zelenem seznamu.”

In ko bo Slovenija na zelenem seznamu, te omejitve – potrdila o opravljenem hitrem antigenskem testu – ne bo več. Po podatkih Inštituta Jožef Stefan bi se to lahko zgodilo ta konec tedna. Ali bi Hrvaška lahko potem prihodnji teden sprostila ta ukrep? Bradetičeva odgovarja, da bodo sprostili “takoj, ko bomo dobili seznam, zadnje številke”. “Zavedati se moramo tudi, da se mora sestati hrvaška svetovalna skupina in določiti ukrepe. Upamo, da bodo številke dobre in bi že konec naslednjega tedna ta ukrep odpravili.”

Začenja se turistična sezona, pa tudi šole je konec prihodnji teden. Že nekaj zadnjih vikendov ljudje tudi po dve uri čakajo na mejah. Kaj bo naredila Hrvaška, da bo vse skupaj bolj pretočno? “Večja gneča na mejah v zadnjem času traja že en mesec. Predvsem prejšnji konec tedna smo gostili veliko turistov iz Avstrije in Nemčije,” je pojasnila Bradetičeva in spomnila, da je Hrvaška 1. junija sprejela digitalno covidno potrdilo. “Na Hrvaško bo seveda lažje vstopiti takrat, ko bodo tudi ostale države uvedle digitalno potrdilo. Priskrbeli smo tudi naprave za skeniranje QR-kode na potrdilih, tako bo kontrola hitreje potekala.”

Slovenija je na oranžnem seznamu. Na oranžnem seznamu pa je tudi Hrvaška, zaradi česar je slovenska vlada v petek zvečer z odlokom znova spremenila pogoje za vstop v državo. To pomeni, da bomo morali ob vrnitvi s Hrvaškega v Slovenijo znova predložiti hitri test ali potrdilo o prebolelosti ali cepljenju (PCR).

Vendar pa to očitno ne velja za celotno Hrvašako. Kot je slovensko ministrstvo za notranje zadeve pojasnilo na Twitterju, so na oranžnem seznamu le statistične regije Jadranska hrvaška, Mesto Zagreb in Severna Hrvaška – če se boste vračali s teh območij, boste morali torej za vstop v Slovenijo predložiti PCT. Na zelenem seznamu je le Panonska Hrvaška.

Z MNZ-ja še sporočajo, da je zelena tudi Avstrija, Madžarska je oranžna, Italija pa delno oranžna delno rumena (glej zemljevid).

Ko bo Slovenija zelena na Hrvaško brez PCT?

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča