četrtek, 28 marca, 2024
DomaKulturaKres praznuje 45 let, v petek zvečer na Glavnem trgu

Kres praznuje 45 let, v petek zvečer na Glavnem trgu

Folklorno društvo Kres iz Novega mesta praznuje 45-letnico delovanja. Ljubitelje folklorne umetnosti bodo nagovorili s filmom in videospotom.

V petek, 3. septembra se na novomeškem Glavnem trgu obeta slavje, posvečeno 45 letom dela  Folklornega društva Kres. Za razliko od preteklih obletnic, ki jih je društvo vselej proslavilo z odmevnimi odrskimi postavitvami, bo tokratno obeležilo z dvema novima ustvarjalnima mejnikoma: dokumentarnim filmom Kresno mesto in videospotom Dekle na vrtu. Izdelava filma ter videa je bila za članice in člane društva nujna in pomembna odločitev, saj je organizacija živih dogodkov zaradi pandemije nadvse negotova, hkrati pa omenjena projekta predstavljata vzpostavitev novih vezi s publiko, ki sta ji blizu ljudska glasba in ples.

Predsednik društva Gregor Blažič je pojasnil: »Prvotne načrte za praznovanje naše 45-letnice – ta se je dejansko zgodila leta 2020 – je preprečila pandemija, a smo člani društva to sprejeli kot nov izziv in smo obeležitev jubileja tako zastavili na povsem drugačen način, prilagojen trenutnim razmeram in dejstvu, da je potrebno tudi ljudsko dediščino ljudem približati skozi okvir sodobnih medijev.«

Tako sta nastala dokumentarni film Kresno mesto in videospot za priredbo ljudske skladbe Dekle na vrtu, za nameček pa je iz fotografij, narejenih na zahtevnih snemanjih, nastal še Kresov koledar za leto 2022.

Pri produkciji Kresove 45-letnice je bila izjemnega pomena tudi podpora sponzorjev: Mestne občine Novo mesto, družbe Krka, novomeške izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti, družbe Adria mobil, družbe Istrabenz plini Novo mesto, bara Arkade, gostišča Loka, Komunale Novo mesto, Terce d.o.o., podjetja Eventus in Centra biotehnike in turizma, Grm Novo mesto, za kar se jim Kresovci iskreno zahvaljujejo.

Premierna predstavitev nastalih umetniških del bo v petek, 3. septembra 2021, ob 20. uri, na novomeškem Glavnem trgu. Vstop na prireditev bo prost.

DOKUMENTARNI FILM KRESNO MESTO
V 52 minutah filma se lahko sprehodimo skozi ključne mejnike v razvoju Folklornega društva Kres: od prvih nastopov, rekonstrukcije dolenjskih pripadnostnih kostumov iz različnih zgodovinskih obdobji, udeleževanj na različnih mednarodnih festivalih po vsem svetu, družinskih zgodb, ki so se skozi leta kresovega obstoja spletle med člani društva in različnih anekdot, hkrati pa film ovrednoti Kresov prispevek k ohranjanju slovenske ljudske zapuščine. V filmu je uporabljen dragoceni arhivski material, med drugim tudi redko videni posnetki iz filma Pomlad v Beli Krajini, ki ga je leta 1952 posnel Metod Badjura, pred kamero pa se zvrstijo tudi številni sogovorniki, od Kresovk in Kresovcev vseh generacij, do največjih imen na področju slovenskega ljudskega plesa – Mirko Ramovš in dr. Bojan Knific ter največje poznavalke pripadnostnih kostumov na Slovenskem, dr. Marija Makarovič.

Avtorska ekipa
Scenarij: Erika Blažič, Anuša Gaši, Klara Golić, Andrej Kovačič in Branka Moškon
Producent: Jurij Moškon
Snemalci: Jernej Auguštin, Erazem Gliha, Matjaž Mrak, David Potočar
Montažer in kolorist: Jurij Moškon
Oblikovalec zvoka: Vjekoslav Mikez

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča