torek, 23 aprila, 2024
DomaŠportLampičeva in Urevčeva na stopničkah

Lampičeva in Urevčeva na stopničkah

Anamarija Lampič in Eva Urevc sta se v ekipnem sprintu za svetovni pokal v smučarskem teku v Dresdnu povzpeli na zmagovalne stopničke. Zaostali sta za švedsko in ameriško dvojico.

Prvi ekipni sprint olimpijske sezone je tradicionalno gostil nemški Dresden, skozi polfinalno sito pa sta se od štirih slovenskih ekip pričakovano prebili Eva Urevc in Anamarija Lampič. Urevčeva je v družbi še devetih ekip finale začela dobro, tako kot je nadaljevala tudi Lampičeva. Ob slovenski zasedbi so v finalu tekle še po dve dvojici iz Norveške in Francije ter britanska, ameriška, švicarska, ruska in švedska zasedba. Tekmovalke so skupno pretekle 12 krogov v dolžini 644 metrov. Naši sta prvič v vodstvo prišle v četrtem krogu ob drugem nastopu Lampičeve, a le za nekaj metrov, ko sta znova pobudo prevzeli Mathilde Myhrvold za prvo norveško ekipo in Moa Lundgren za drugo švedsko ekipo, na predaji se je naprej prerinila tudi Rusinja Natalija Neprjajeva.

Žal je v petem krogu izjemno nespretno v enega izmed ovinkov zapeljala takrat drugouvrščena Američanka Jessie Diggins, čez katero je padla Urevčeva, ki se nikakor ni mogla izogniti nesreči in je tako precej zaostala pred peto predajo. Lampičeva se je podala v lov z zadnjega mesta v drugo polovico preizkušnje, a hitro nadoknadila nekaj izgubljenega. Urevčeva je nato predala kot osma z zaostankom dobrih petih sekund za sedmo ekipo in slabih devetih za vodilno prvo švedsko dvojico.

Lampičeva je v naslednjem krogu pridobila dve sekundi, tekla je osamljena na osmem mestu, Urevčeva je nato nadoknadila še dodatni dve sekundi in zaostanek naših se je stopil na skupno 4,7 sekund pred zadnjimi tremi krogi. Svoj predzadnji krog je Lampičeva oddelala znova izjemno, ter že prehitela dve ekipi, tako da je Urevčevo v njen zadnji krog poslala na šestem mestu z 2,7 sekundama zaostanka za Švedinjama na prvem mestu. Gorjanka je predala kot četrta, le 1,9 sekunde za Švedinjama, vmes sta bili še Američanki in Finki, peti Norvežanki sta že zaostali skoraj sekundo.

Sledil je sijajen zaključek, Lampičeva je do ciljne ravnine ugnala Jasmi Joenssu in v cilj pritekla ob Julii Kern, ki je bila naposled za stotinko hitrejša na končnem drugem mestu, zmagali sta Švedinji Jonna Sundling in Maja Dahlqvist, Eva Urevc in Anamarija Lampič pa sta ponovili sijajno tretje mesto iz lanske sezone! (SloSki)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča