četrtek, 25 aprila, 2024
DomaLokalnoNa Gorjance: brez precenjevanja in podcenjevanja, za varnost gre

Na Gorjance: brez precenjevanja in podcenjevanja, za varnost gre

Gorjanci z zimsko kuliso vabijo, a naj bo to povabilo gibalno, zdravo, brez vožnje z avtom, ki je lahko zelo tvegana. O slednjem smo poročali minuli konec tedna, ko je več vozil nevarno zdrsnilo, obstalo tik pred globeljo. Čeprav upravnik gozdne posesti in cest na Gorjance skrbi, da so splužene in posipane, so razmere nekaj 100 metrov višje lahko povsem drugačne kot v nižinah oz. te zelo nevarne. Z dobrim namenom, varnostjo in razumevanja danih razmer, Vam posredujemo sporočilo Romana Zaletelja, upravnika gozdne posesti Gorjanci-Hren:

Po posestvu potekajo gozdne ceste, ki vodijo na priljubljene pohodniške-turistične točke na gozdni posesti. V zadnjem času opažamo izredno povečano število obiskovalcev na Gorjancih (Krvavi kamen, Gospodična, Miklavž in Trdinov vrh). Kljub našemu trudu, pluženju ceste in vsakodnevnemu posipavanju ceste, je ta še vedno zelo nevarna in poledenela. Na vstopnih točkah, predvsem Gabrje obiskovalci s svojimi vozili zaparkirajo in onemogočajo dostop do priročnih skladišč posipnega materiala, ki ga nujno potrebujemo za posip ceste, poleg tega ne upoštevajo cestno prometnih znakov, ki zapovedujejo obvezno uporabo snežnih verig v trenutnih razmerah.

Ali bi bilo možno, da na svojih portalih objavite naš poziv in obvestilo vsem obiskovalcem Gorjancev, da poskrbijo tako za svojo varnost, kot tudi varnost drugih udeležencev v prometu na Gorjancih s tem, da ali pustijo vozilo v dolini in se peš odpravijo na Gorjance, ali pa, da obvezno uporabljajo snežne verige. Gozdna cesta na Gorjance je poledenela, temperature so pod ničlo in kljub vsakodnevnemu posipavanju ni moč zagotoviti, da bi bila cesta povsem varna brez uporabe snežnih verig.

Cesta je grajena kot gozdna cesta št.140 , z utrjenim delom vozišča v širini 3,5m , vse ostalo je neutrjen nasip materiala v gozdni prostor, ki je izredno nevaren in povzroča lažen in zavajajoč občutek varnosti. Vse razširitve ob trasi gozdne ceste št. 140 (Smučišče-Krvavi kamen) so v bistvu rampni prostori namenjeni začasnemu skladiščenju lesa ali priključki gozdnih vlak-poti na gozdno cesto. Ob ne uporabi za gozdarsko dejavnost se uporabljajo kot izogibališča za udeležence v prometu na omenjeni cesti in ne kot parkirišče.
Prosim ne razumite tega kot, da ne želimo ali komu prepovedujemo obisk Gorjancev. Nasprotno Vsi ste dobrodošli, ob skrbi za lastno varnost in varnost ostalih obiskovalcev, ter upoštevanju Gozdnega bontona. Hvala za razumevanje, se snidemo na Gorjancih.

Upravnik gozdne posesti, Roman Zaletelj

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča