sobota, 20 aprila, 2024
DomaSvetNi indikacij, da je cepivo vzrok za nastanek krvnih strdkov

Ni indikacij, da je cepivo vzrok za nastanek krvnih strdkov

Varnostni odbor Evropske agencije za zdravila (Ema) je danes začel preučevati obstoječe podatke o varnosti cepiva AstraZenece. V preiskavi sodelujejo strokovnjaki iz vseh članic EU in proizvajalec. Direktorica Eme Emer Cooke je na novinarski konferenci pojasnila, da je zanimanje za preučitev varnosti omenjenega cepiva izjemno veliko. Odbor bo po njenih besedah pregledal podatke kliničnih študij in posamezne individualne primere pojava krvnih strdkov, ki so jih sporočile države. Izsledke bodo sporočili v četrtek popoldne in predstavili morebitne nadaljnje ukrepe.

“Takšne razmere niso nepričakovane. Pri cepljenju več milijonov ljudi je mogoče pričakovati, da pride tudi do takšnih stranskih učinkov. Naša naloga pa je ugotoviti, ali gre pri tem za naključje ali resnični stranski učinek cepiva,” je pojasnila.

Do 10. marca so prejeli 30 prijav krvnih strdkov, ki so sovpadali s cepljenjem, cepivo pa je v EU prejelo pet milijonov ljudi.

Direktorica Eme dodaja, da so o krvnih strdkih poročali pri zelo majhnem številu cepljenih posameznikov, odstotek pa ni večji od pogostosti krvnih strdkov med splošno populacijo v EU.

“Brez dejstev ne moremo priti do zaključka. Dejstva bomo zbrali s pomočjo temeljite znanstvene analize,” je zatrdila Cooke. Trenutno sicer ni indikacij, da je cepivo povzročitelj krvnih strdkov, korist cepljenja pa po mnenju Eme še vedno pretehta vsa morebitna tveganja. Dodala je tudi, da preučujejo še ostala cepiva, ki so odobrena v EU.

Na vprašanje, ali bi lahko odločitev držav, da ustavijo cepljenje, zmanjšala zaupanje v cepivo AstraZenece, je Cooke odgovorila, da je zaupanje v varnost cepiva najpomembnejše in da so znanstvene analize najboljši način, da se to ohrani. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča