petek, 19 aprila, 2024
DomaSlovenijaNovo sproščanje ukrepov oz. ne

Novo sproščanje ukrepov oz. ne

Vlada je na seji sprejela nekatere spremembe odlokov. Odslej bodo po vsej državi dovoljeni shodi, ki se jih lahko udeleži do 10 ljudi. Obalno-kraška regija se je obarvala oranžno, primorsko-notranjska regija pa rumeno, zato bo odslej tam dovoljena strežba pijače in jedi na gostinskih terasah. V glasbenih šolah pa bo poleg individualnega pouka dovoljen tudi pouk baleta in sodobnega plesa.

Med obstoječe rumene statistične regije, kamor že spadata posavska in jugovzhodna Slovenija, se uvrsti tudi primorsko-notranjska regija, kar pomeni, da se tudi v njej sprošča gostinska dejavnost priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov.

Spremembe v obalno-kraški in primorsko-notranjski statistični regiji začnejo veljati 22. marca. Omejitev gibanja med 21. in 6. uro ostaja v veljavi.

Na podlagi mnenja strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje vlada v glasbenih šolah poleg izvedbe individualnega pouka dovoljuje tudi pouk baleta in sodobnega plesa. Med udeleženci mora biti vsaj dva metra medsebojne razdalje. Tudi te spremembe začnejo veljati 22. marca.

Dovoljeno je tudi izvajanje verske oz. duhovne vzgoje in izobraževanja, pod pogojem, da imajo učitelji verouka negativen izvid testa na okužbo z novim koronavirusom. Hitro ali PCR testiranje morajo opraviti enkrat tedensko oz. pred samo izvedbo dejavnosti, če jo izvajajo le občasno.

Število oseb, ki kolektivno uresničujejo versko svobodo v zaprtih prostorih, pa je še naprej omejeno na enega udeleženca na 30 kvadratnih metrov zaprte površine oz. več udeležencev, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva. Medosebna razdalja med osebami, ki ne prihajajo iz istega gospodinjstva, mora biti najmanj 1,5 metra.

V knjižnicah, muzejih in galerijah, kjer po kriterijih predpisane kvadrature sicer ne bi bilo dovoljeno združevanje desetih oseb, je to po novem dovoljeno, če je med njimi mogoče zagotoviti medosebno razdaljo najmanj 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva, so sporočili po današnji seji, na kateri je vlada pretresala epidemiološke razmere. (24ur.com)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča