torek, 19 marca, 2024
DomaLokalnoNovomeška knjižnica in knjige 24 ur na dan

Novomeška knjižnica in knjige 24 ur na dan

Avtomatizirana 24-urna izposoja naročenih knjig je inovacija v knjižničnem prostoru, ki so jo v novomeški knjižnici razvili skupaj s tehnološkim podjetjem s Ptuja in IZUM, pilotski projekt pa sta financirala Mestna občina Novo mesto in Ministrstvo za kulturo RS. Gre za hitro in od delovnega časa ter lokacije knjižnice neodvisno knjižnično storitev.

Uporabnik lahko do 6 knjig naroči preko spletne ali mobilne aplikacije Cobiss ter jih nato prevzame v pametni omari. V novomeški knjižnici uporabniku knjige v roku enega delovnega dne pripravijo in ga po elektronski pošti obvestijo, da so knjige pripravljene na prevzem. Nato ima uporabnik dva dni časa, da popolnoma samostojno in kadarkoli prevzame naročene knjige.

Sodobna pametna omara z atraktivno podobo je oblikovalski produkt novomeškega tandema Natalija Zanoški in Darko Plevnik ter omogoča naročilo knjig 84 uporabnikom hkrati. Nahaja se v ločenem prostoru levo od glavnega vhoda v knjižnico, do katerega lahko uporabnik s svojo pametno kartico dostopa 24 ur na dan. Pametno kartico za 24-urno izposojo pridobite s prijavo na novo storitev knjižnice.

V prihodnosti si v novomeški knjižnici želijo vzpostaviti mrežo pametnih omar še na drugih frekventnih lokacijah v Novem mestu in v manjših krajih brez krajevnih knjižnic. Na tak način bo slehernemu posamezniku odprta možnost do knjig in branja brez izgovorov o oddaljenosti od knjižnice ali pomanjkanju časa.

Če ste zastrigli z ušesi in bi novo storitev želeli poizkusiti med prvimi, le izpolnite obrazec, ostalo uredijo oni.

Foto: Boštjan Pucelj in arhiv Knjižnice Mirana Jarca

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča