petek, 26 aprila, 2024
DomaVremePo snegu pozeba

Po snegu pozeba

V več krajih po Sloveniji je bila dosežena najnižja aprilska temperatura v zgodovini meritev. Ob tem, ko sta sneg in izrazita ohladitev poskrbela še za nekaj zimskega vzdušja, pa kmetje trepetajo pred pozebo – obeta se namreč še nekaj zelo mrzlih juter.

Oblaki se bodo hitro umikali proti jugu, sprva bo še nekaj vetra, a bo kmalu tudi ta ponehal, kar seveda ne pomeni nič dobrega za rastline, ki so se že začele razvijati. Temperatura bo hitro padala, najbolj se bo ohladilo v bolj zatišnih legah z nekoliko debelejšo snežno odejo. Marsikje na Gorenjskem, Notranjskem in Kočevskem se bo temperatura spustila pod -10 stopinj, kar je izjemno nenavadno za april. V večjem delu Slovenije bo med -4 in -7 stopinj, na Goriškem boste imeli -3, ob morju bo ničla.

Dopoldne se bodo oblaki zgostili, začele bodo nastajati krajevne snežne plohe, ki se bodo zavlekle vse do večera. Na Primorskem bo suho, tukaj bo tudi največ sončnega vremena, drugod bo sonce sijalo le občasno. Ob SZ vetru bo zelo hladno za april. Najvišje dnevne temperature bodo v večjem delu Slovenije med 6 in 8 stopinj, na Gorenjskem bodo 4, na Primorskem pa se bo uspelo ogreti nad 10 stopinj Celzija.

V gore se je vrnila zima, jutri bo delno oblačno, nastajale bodo snežne plohe. Pihal bo zmeren, v visokogorju pa občasno močan, SZ veter. Mrzlo bo, na 1500 metrov bo -5 stopinj, na 2500 metrov pa kar -15 stopinj Celzija.

Tudi četrtek se bo začel z mrzlim jutrom, okoli -5 stopinj bo. Čez dan bo večinoma sončno, ogrelo se bo do 13 stopinj Celzija. Pod ničlo se bodo temperature spustile tudi v petek zjutraj. Dopoldne bo sončno, popoldne se bo od zahoda pooblačilo. Zapihal bo JZ veter, ogrelo se bo nad 15 stopinj. Konec tedna bo precej oblačen, pihal bo okrepljen JZ veter. V zahodni polovici Slovenije bo pogosto deževalo, na vzhodu bo suho. Bodo pa jutranje temperature od sobote dalje krepko nad ničlo. (Aleš Satler)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča