četrtek, 18 aprila, 2024
DomaSvetPutin: 'Smo v vojni z neonacisti.' Zelenski: 'Če pade Ukrajina, sledijo baltske...

Putin: ‘Smo v vojni z neonacisti.’ Zelenski: ‘Če pade Ukrajina, sledijo baltske države’

Spopadi v Ukrajini se nadaljujejo, prav tako je Putin v pogovoru z Macronom izjavil, da se bo vojna v Ukrajini nadaljevala. Seveda se ob tem svetovna javnost sprašuje o t.i. pogajanjih, ki sta jih tudi danes imeli v Belorusiji. V drugem krogu pogajanj sta Rusija in Ukrajina dosegli dogovor o “možni prekinitvi ognja za zagotovitev evakuacije civilistov”, poročajo ruski mediji. Ukrajinci sicer naj ne bi bili zadovoljni z rezultati drugega kroga pogovorov.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je povedal, da prošnja za članstvo v EU predvsem kaže na usmerjenost in odnos države, ob tem pa še napovedal, da če pade Ukrajina, se bo to kasneje zgodilo z baltskimi državami: Estonijo, Latvijo in Litvo.

Ruski predsednik Vladimir Putin je na zasedanju ruskega sveta za nacionalno varnost dejal, da vojaška operacija v Ukrajini poteka v skladu z načrti. Napovedal je odškodnine za ruske vojake, ki so umrli ali bili ranjeni v spopadih. Putin pa se je spet pogovarjal s francoskim predsednikom Macronom, enim redkih svetovnih voditeljev. Rus je bil jasen: Rusija bo vojno v Ukrajini nadaljevala. “Smo v vojni z neonacisti,” je dejal Putin ter izpostavil, da ne bo nikoli opustil prepričanja, da “so Rusi in Ukrajinci en narod”. Pristavil je, da bo “uničil to anti-Rusijo, ki jo je ustvaril Zahod”.

Putin je Macronu v pogovoru posredoval dodatna utemeljena pojasnila o pomembni vlogi neonacistov v politiki Kijeva, so že sporočili v Kremlju. Kot so sporočili iz Elizejske palače, je telefonski pogovor trajal uro in pol, potekal pa naj bi na zahtevo predsednika Putina. Kot so sporočili po pogovoru, Macron na podlagi tistega, kar mu je povedal Putin, meni, da “najhujše šele prihaja”.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča