četrtek, 18 aprila, 2024
DomaSlovenijaSDS, NSi in SNS za razrešitev Vesela

SDS, NSi in SNS za razrešitev Vesela

Poslanske skupine SDS-a, NSi-ja in SNS-a želijo v DZ-ju predlagati, da predsedniku Računskega sodišča Tomažu Veselu preneha mandat. Strankam se namreč zdi sporno, da Vesel hkrati opravlja funkcijo v svetovni nogometni zvezi FIFA, v kateri je bil imenovan za vodjo neodvisnega Odbora za revizijo in skladnost. Vesel predlog strank označuje za odkrit poskus političnega pritiska.

Koalicijski poslanci so sicer od Vesela že na seji odbora za notranjo politiko v začetku februarja zahtevali pojasnila glede njegovih dodatnih zaslužkov v Svetovni nogometni zvezi FIFA ter tudi ravnanja pri sprejemanju revizijskega poročila o nabavi zaščitne opreme.

Predlagatelji se sklicujejo na 16. člen Zakona o računskem sodišču, ki opredeljuje nezdružljivost funkcij na računskem sodišču z drugimi funkcijami in z opravljanjem določenih del oziroma dejavnosti. Še posebej so izpostavili četrto točko prvega odstavka, ki pravi, da “član računskega sodišča v času izvajanja mandata ne sme hkrati opravljati katerega koli poklica ali pridobitne dejavnosti, ki po zakonu ni združljiva z opravljanjem javne funkcije (med drugim v skladu s prvim odstavkom 27. člena ZIntPK ne sme opravljati pridobitne dejavnosti nadzora v gospodarskih interesnih združenjih)”. Več na 24ur.com.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča