petek, 19 aprila, 2024
DomaSlovenijaSpet k normalnemu? Najmlajši prihodnji teden v šolo, na JV še ne

Spet k normalnemu? Najmlajši prihodnji teden v šolo, na JV še ne

Premier Janez Janša je po seji vlade sporočil, da se v devetih slovenskih regijah učenci do 3. razreda OŠ naslednji teden vračajo v šolske klopi, a pod strogimi ukrepi in po t.i. C programu. V ponedeljek bo potekalo testiranje zaposlenih, v šole se vračajo s torkom. Odpirajo se tudi vrtci, ki bodo prav tako delovali pod strogimi varnostnimi pogoji. Regije, ki so dosegle stopnjo sproščanja so: Gorenjska, Koroška, Obalno-kraška, Osrednjeslovenska, Podravska, Primorsko-notranjska, Zasavska, Pomurska in Savinjska regija.

Kaj natanko pomeni model C in kako bo prihodnji teden potekal pouk, bo na jutrišnji novinarski konferenci razložila šolska ministrica Simona Kustec. V ponedeljek bo potekalo testiranje vseh zaposlenih v OŠ in vrtcih, v šolske klopi se bodo učenci tako vrnili v torek.

K čimprejšnji vrnitvi otrok v vrtce in šole so sicer pozivali tako šolniki kot drugi strokovni delavci v izobraževanju. Včeraj so pobudo na pristojne naslovili tudi ravnatelji Združenja ljubljanskih vrtcev, njihovo pobudo pa so danes podprli tudi v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ). Kot so zapisali, soglašajo s pozivom k polnemu odprtju vrtcev za vse otroke, ob čemer pa naj se vzpostavi tudi sistem za varno vključevanje vseh otrok. Hkrati tudi menijo, da je ob omogočanju vzgojno-izobraževalnega procesa v vrtcih treba izvesti tudi vse potrebne priprave in pripraviti ukrepe za čimprejšnje odprtje tudi še vsaj prve triade osnovnih šol.

Smučišča odprta že v soboto
Smučišča se bodo lahko odprla že to soboto, ob pogojih, ki so bili že uvedeni, torej ob hitrih testih. Pogoj za njihovo obratovanje oziroma za smučanje, je namreč opravljen hitri antigenski test na koronavirus, in ker bodo kapacitete zdravstvenih delavcev v ponedeljek obremenjene s testiranjem šolnikov, so se odločili, da smučišča odprejo dva dni prej in jih s tem razbremenijo, je pojasnil premier.

V ponedeljek se bodo odprle tudi nekatere druge dejavnosti, avtomehanične delavnice in trgovine za otroške artikle, ostale dejavnosti se ne odpirajo, je še dejal Janša.

(24UR.COM)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča