četrtek, 28 marca, 2024
DomaLokalnoT-2 porodnišnici Nm predal napravo BL70

T-2 porodnišnici Nm predal napravo BL70

V Splošni bolnišnici Novo mesto so danes v okviru dobrodelnega projekta T-2 ♥ življenje, ki letos poteka v sodelovanju z društvom Slojenčki, novomeški porodnišnici slovesno predali najnovejšo napravo za fototerapijo novorojenčkov, ki jih ogroža zlatenica. Z najsodobnejšo napravo BL70, ki je pravkar prišla na evropski trg, bo zdravstveno osebje v porodnišnici poskrbelo za njihovo nadaljnje uspešno zdravljenje, družba T-2 pa bo do konca letošnjega leta s temi napravami oskrbela vseh 14 slovenskih porodnišnic.

Zlatenica se v neonatalnem obdobju pogosto pojavi pri donošenih in še zlasti pri prezgodaj rojenih novorojencih ter praviloma izzveni v prvih dveh tednih. Najpogostejša oblika zdravljenja je fototerapija oziroma obsevanje novorojenčka z modro svetlobo. V Sloveniji fototerapijo po besedah ugledne slovenske ginekologinje in porodničarke ter predsednice društva Slojenčki Nataše Tul Mandić potrebuje okoli 15 % vseh novorojenčkov, ki se letno rodijo pri nas in pri katerih se v prvih dneh življenja pojavi srednje težka ali težka oblika zlatenice. Tovrstno zdravljenje tako pri nas potrebuje okoli 3000 otrok, pri katerih bi lahko brez zdravljenja bilirubin povzročil trajno okvaro možganov in invalidnost.

Nova naprava BL70, ki jo zdaj že četrti porodnišnici v Sloveniji letos podarja družba T-2, je prijazna za uporabo in omogoča varno terapijo novorojenčkov z zlatenico s prilagajanjem doze in časa njihovega obsevanja. Po postojnski, kranjski in jeseniški porodnišnici jo je v kompletu s senzorjem, kamero, zaščitnim pregrinjalom in stojalom zdaj dobila tudi osrednja dolenjska porodnišnica, v kateri se letno rodi 1280 otrok. Zagotovo se bodo pridobitve še posebej razveselile mamice, saj jim bo naprava omogočala prilagajanje časa terapije, ki ga lahko prekinejo za nego in hranjenje otroka, ter nadzor novorojenčka preko kamere med samo terapijo obsevanja.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča