četrtek, 28 marca, 2024
DomaSlovenijaUčenci doma šele, ko je okuženih 30 % znotraj oddelka

Učenci doma šele, ko je okuženih 30 % znotraj oddelka

Na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je vlada med izjeme od napotitve v karanteno na domu umestila tudi tiste, ki so zaposleni v zdravstvu, socialnem varstvu ter vzgoji in izobraževanju. Ob tem se bodo morali zaposleni po tveganem stiku z okuženo osebo sedem dni vsakodnevno testirati bodisi s hitrimi testi za samotestiranje bodisi pri izvajalcih hitrega testiranja. Hkrati bodo morali pri delu uporabljati zaščitne maske tipa FFP2. Če so bili v tesnem kontaktu z okuženo osebo izven procesa delovnega mesta, morajo o tem obvestiti svojega delodajalca.

Med izjeme od karantene bodo po novem ob stiku spadali tudi predšolski otroci, učenci, dijaki, študenti in udeleženci izobraževanja odraslih, če bo do visoko tveganega stika prišlo pri pouku oz. v šoli. Tudi navedeni se morajo v obdobju sedem dni vsakodnevno testirati.

Šolski oddelek bodo vseeno napotili v karanteno, ko bo število okužb s koronavirusom v posameznem oddelku v obdobju 14 dni preseglo 30 odstotkov glede na vse učence v posameznem oddelku, je v izjavi po dopisni seji vlade pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar. Enak protokol velja za predšolske otroke, s tem da zanje ni predpisano testiranje.

Pojasnil je še, da se odrejenih karanten za nazaj ne preklicuje. “Izjeme od karantene, ki so bile sprejete že 10. januarja, so superiorne. To pomeni, da učitelj, ki je polno cepljen, ne spada v te izjeme, ki se morajo dnevno testirati na delovnem mestu, temveč spada med izjeme od karantene, ker je polno cepljen.”

Spremembe pri odrejanju karanten so bile po njegovih besedah sprejete na podlagi novih spoznanj stroke o omikronu. “S tem zagotavljamo, da najpomembnejši in najranljivejši deli naše družbe delujejo čim bolj nemoteno,” je dejal. Poudaril je, da cepljenje še vedno ostaja ključen ukrep, kar se tiče obvladovanja epidemije, predvsem z vidika težjega poteka bolezni.

Druga sproščanja ta trenutek, ko je v bolnišnicah še vedno 566 hospitaliziranih covidnih bolnikov, 158 na intenzivnih enotah, niso mogoča, je še ocenil Poklukar.  (STA)

Prejšnji članek
Naslednji članek
Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča