petek, 26 aprila, 2024
DomaSvetUničen slovenski konzulat v Ukrajini, ZN za takojšnjo zaustavitev agresije

Uničen slovenski konzulat v Ukrajini, ZN za takojšnjo zaustavitev agresije

V ruskih napadih na Ukrajino je bil v torek uničen tudi konzulat Republike Slovenije v mestu Harkov. Zunanje ministrstvo je danes na zagovor znova poklicalo veleposlanika Ruske federacije Timurja Ejvazova. Državni sekretar Gašper Dovžan mu je predal protestno noto z zahtevkom za opravičilo in povrnitev nastale škode.

Tako kot včeraj je bil tudi danes v Ljubljani protest v podporo Ukrajini in za zaustavitev ruske agresije. K udeležbi je pozval tudi predsednik vlade Janez Janša. Poslopje ruske ambasade so zastražili, varujejo pa ga policisti. Poleg tega stoji ograda pred ameriškim veleposlaništvom, ki je v neposredni bližini. Torkov protestni shod je namreč zavil tudi na ljubljanske ulice, današnji pa se je po eni uri na Kongresnem trgu tudi končal.

Generalna skupščina ZN je potrdila resolucijo o ruski agresiji proti Ukrajini. 141 od 193 držav članic je glasovalo za resolucijo, 35 se jih je zadržalo in pet jih je glasovalo proti, poroča Guardian. V resoluciji zahteva takojšen konec spopadov in umik ruskih enot iz Ukrajine. Po objavi izida glasovanja je v dvorani Generalne skupščine zadonel velik aplavz.

Kot poroča ruska tiskovna agencija, naj bi ukrajinski uradniki na mirovne pogovore prispeli jutri. Kot še poročajo, naj bi ruska vojska vzpostavila koridor za ukrajinsko delegacijo, obe strani naj bi se pogovarjali tudi o prekinitvi ognja.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča