petek, 19 aprila, 2024
DomaSlovenijaV aplikaciji PCT vidna tudi ime in letnica rojstva

V aplikaciji PCT vidna tudi ime in letnica rojstva

Vlada je sprejela nov odlok, ki določa način ugotavljanja izpolnjevanja pogoja PCT (prebolevnost, cepljenje, testiranje), in sicer se v primerih, ko se kot dokazilo o izpolnjevanju tega pogoja predloži digitalno covid potrdilo EU v digitalni ali papirnati obliki, ki je opremljeno s QR kodo, izpolnjevanje pogoja PCT ugotovi z aplikacijo, ki jo zagotavlja in z njo upravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), je po seji Vlade sporočil Ukom.

“Če se kot dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT predloži drugo potrdilo oziroma dokazilo v skladu z navedenimi odloki, se izpolnjevanje pogoja preveri z vpogledom v to potrdilo oziroma dokazilo,” so po dopisni seji vlade sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Zbiranja ljudi brez pogoja PCT so prepovedana, zanje je prepovedan tudi promet posameznih vrst blaga in izdelkov.

Odlok je utemeljen tudi na 4. členu zakona o nalezljivih boleznih. Tam je določeno, da ima vsakdo pravico do varstva pred nalezljivimi boleznimi in bolnišničnimi okužbami ter ima dolžnost varovati svoje zdravje in zdravje drugih pred temi boleznimi, navaja vlada.

Aplikacija z odčitavanjem kode QR uporabniku posreduje podatek o izpolnjevanju pogoja PCT, pri čemer iz podatka ne sme biti razvidno, katerega od pogojev PCT izpolnjuje oseba, ker to ni upoštevno za doseganje zasledovanega namena. Odčita se tudi osebno ime in letnica rojstva osebe, za katero se preverja izpolnjevanje pogoja PCT, kar je nujno zaradi ugotovitve, da se potrdilo nanaša na osebo, ki ga je predložila. “Aplikacija ne sme omogočati hrambe ali druge obdelave navedenih osebnih podatkov in se ne sme povezovati z nobeno zbirko podatkov,” so zapisali. 

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča