četrtek, 25 aprila, 2024
DomaLokalnoV času korone: nikar nad branilke, pa čeprav so dlačice ;)

V času korone: nikar nad branilke, pa čeprav so dlačice ;)

Morda se vam zdi, da so nosne dlačice nadvse neprivlačna nadloga, a je njihova funkcija izjemno pomembna za naše zdravje. Brez njih smo namreč dovzetni za hude bakterijske okužbe, ….

Dlačice v nosu preprečujejo, da bi drobci prahu in druga umazanija zašla gobje v nosni kanal ter naprej v dihalne poti. Dlačice imajo namreč funkcijo filtracije večjih delcev, v kolikor slednji pridejo predaleč, lahko tvegamo hudo bakterijsko infekcijo.

Otorinolaringologi opozarjajo, da je nos središče ‘trikotnika nevarnosti.’ Gre za področje na obrazu, kjer so lahko okužbe smrtonosne. Nosne žile so namreč povezane z našimi možgani, okužba na tem področju lahko torej vodi do vnetja možganske ovojnice. Tovrstne okužbe so sicer redke, a izjemno nevarne, saj so lahko usodne. Čeprav imamo golobje v nosni votlini poleg vidnih dlačic tudi manjše, ki so ključne za filtracijo zraka, pa je nemara kljub temu dobro premisliti, ali nas tiste štrleče kocine resda toliko motijo, da bi ogrozili svoje zdravje. Če so močno vidne, jih je bolje malce pristriči, puljenju pa se raje izognite. S pristriženimi boste urejeni, tudi zdravi.

Nos opravlja vlogo prve obrambne linije pred zunanjimi vplivi, ki so lahko nevarni za naše telo – varuje pred bakterijami, virusi, alergeni, onesnaženim zrakom, dimom, prašnimi delci in drugimi dražečimi snovmi.

Torej, prestrižemo, morda bo bolje in varneje z manjšimi škarjami kot jih imam jaz.  😉

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča