torek, 20 februarja, 2024
DomaSlovenijaVIDEO: Rdeči baloni - tako posebni, iskreni

VIDEO: Rdeči baloni – tako posebni, iskreni

Zadnji dan februarja zaznamujemo mednarodni dan redkih bolezni, ki prizadenejo največ pet oseb na 10.000 prebivalcev. Kar v treh četrtinah primerov so prizadeti otroci. Slovenski starši in njihovi otroci, oboleli za redkimi boleznimi, so nase prvič opozorili pred sedmimi leti. Njihovi tradicionalni sprehodi z rdečimi baloni, tudi v Novem mestu, so lani potekali na vseh celinah. Letos je sicer zaradi epidemije dogajanje preseljeno na splet.

Redke bolezni prizadenejo največ pet oseb na 10.000 prebivalcev. Gre za raznoliko skupino bolezenskih stanj, ki imajo pogosto skupne značilnosti kroničnega, napredujočega, degenerativnega in včasih življenjsko ogrožajočega poteka, so zapisali na ministrstvu za zdravje.

Poznamo med 6000 in 8000 redkih bolezni, med katerimi za 95 odstotkov bolezni ni zdravila ali zdravljenja. 75 odstotkov redkih bolezni prizadene otroke, 30 odstotkov jih umre pred starostjo pet let. 80 odstotkov bolezni je genskega izvora, ostale pa so posledica bakterijskih ali virusnih okužb, alergij in vplivov iz okolja. Bolniki se soočajo s hudimi bolečinami, za njihove družine pa je bolezen psihosocialno zelo obremenjujoča. V Sloveniji po ocenah živi 120.000 oseb z redko boleznijo, kar predstavlja od šest do osem odstotkov prebivalstva, je objavljeno na spletni strani Nacionalne kontaktne točke za redke bolezni.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča