petek, 29 marca, 2024
DomaSlovenijaZ aplikacijo do zdravnika

Z aplikacijo do zdravnika

V znanstvenem društvu Sledilnik so se odločili, da razpoložljive podatke o dostopnih osebnih zdravnikih predstavijo v uporabnikom in uporabnicam prijaznejši obliki z imenikom in iskalnikom, kjer lahko hitro vidimo dostopnost zdravnikov na primarnem nivoju v naši bližini.

Aplikacijo zdravniki.sledilnik.org so pripravili s pomočjo odprtih podatkov Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in v sodelovanju z zdravniki, pravijo na Sledilniku. “V duhu digitalizacije, ki naj javne storitve približa uporabnikom, smo zastavili prijazno uporabniško izkušnjo, smiselno grafiko in funkcionalnost prikaza po geografski bližini, kar je tudi ena od ključnih zakonskih opredelitev pravice do izbire osebnega zdravnika – izbira zdravnika čim bližje kraju bivanja,” so zapisali v obvestilu za javnost. Z nazornejšim informiranjem in prikazom prostih zdravnikov zavarovanim osebam želijo olajšati izbiro osebnega zdravnika in hkrati opozoriti na pomanjkljivosti na nekaterih področjih.

Aplikacija je v testni fazi, v njo pa so umestili vse specialiste javne mreže na primarni ravni s področja družinske oziroma splošne medicine, pediatrije, ginekologije in stomatologije. “Gre za velik korak naprej v digitalizaciji, saj s tako zastavljeno aplikacijo bistveno bolj pregledno prikažemo zdravnike po Sloveniji, ki še sprejemajo paciente. Uporabljeni podatki v osnovi sicer niso bili namenjeni tovrstni uporabi in jih bomo s pomočjo uporabnikov ter zdravnic in zdravnikov še dopolnjevali, zato v prvi fazi prosimo za strpnost pri uporabi in se zahvaljujemo za povratne podatke,” pravijo na Sledilniku.

Kot dodajajo, se zavedajo, da iskalnik ni univerzalna rešitev za sistemske nedorečenosti, prepričani pa so, da so pregledni in lahko dostopni podatki ena od odskočnih desk večji dostopnosti osebnih zdravnikov tudi na sistemski ravni in njihovi bolj enakomerni obremenitvi. (24ur.com)

Prejšnji članek
Naslednji članek
Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča