torek, 16 aprila, 2024
DomaSlovenijaZajc: Na gostince nismo pozabili. Res?

Zajc: Na gostince nismo pozabili. Res?

Državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) Simon Zajc je ob 16. uri dal izjavo za medije glede stanja v gostinstvu in turizmu zaradi epidemije covida-19.

Da se na ministrstvu zavzemajo za odpiranje gospodarskih dejavnosti, je uvodoma dejal Zajc in hkrati poudaril, da se je “treba zavedati, da je to najprej zdravstvena kriza, šele nato gospodarska”. Na zaposlene v gostinstvu in turizmu nismo pozabili, je izpostavil. “Razumemo stisko, v kateri so se znašli številni in jim poskušamo priti nasproti,” je dodal.

“V tem trenutku zaključujemo pisanje interventnega zakona, ki ga bo vlada, upam, obravnavala že konec tega meseca,” je nadaljeval Zajc.

In kaj bodo s tem zakonom predlagali? “Pomagati želimo organizatorjem dogodkov,” je dejal in napovedal, da naj bi ti lahko začeli v drugi polovici leta. Če temu ne bo tako, jim bo država povrnila 80-odstotkov stroškev, ki bi zaradi tega nastali. Poleg tega bodo predlagali, da se podjetjem in samozaposlenim, ki so v minulem letu zabeležili več kot 10-odstotni padec prometa, da se jim nakaže enkratno denarno pomoč “za ponovni zagon dejavnosti”.

Predlagali bodo tudi zvišanje mesečnega temeljnega dohodka. “Širitve bonov na več dejavnosti pa ne bo,” je dejal Zajc. Večino denarja za te ukrepe bo zagotovljenih iz evropskih sredstev, je še povedal državni sekretar na MGRT. Glede morebitnega vračanja državne pomoči v primeru, da prag upada prometa ni bil dosežen, je Zajc dejal, da “tukaj ne predvidevajo nobenih sprememb”.

“Dovolj je bilo agonije odpiranja in zapiranja”

Gostinci so pričakovali, da bodo s tem tednom lahko začeli streči vsaj na gostinskih terasah, a je bila končna odločitev vlade drugačna. Mateja Logar je glede tega na današnji novinarski konferenci povedala, da je strokovna skupina sklenila, da se odpiranje teras gostinskih lokalov premakne iz rumene v oranžno fazo.

Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije pa je prejšnji teden na vlado, poslance DZ in direktorja NIJZ Milana Kreka naslovil poziv, v katerem so poudarili, da jim je dovolj zaprtja in ignorance oblasti. Pristojne so povprašali, na podlagi katerih analiz sta stroka in politika prišli do ugotovitev, da je panoga najizrazitejša prenašalka novega koronavirusa.

Zaposleni v panogi gostinstva in turizma v Sloveniji opozarjajo na vse večje finančne težave, s katerimi se soočajo. “Dovolj je bilo agonije zapiranja in odpiranja teras le v posameznih regijah, dovolj je nedela, dovolj vseh različic virusa, dovolj je bilo pisanja pozivov vladi in odgovornim ministrstvom ter vseh teh odločitev, ki jih ne želite ali ne znate pojasniti,” so sporočili delavci, ki se želijo nemudoma vrniti na delo.

Panoga gostinstva in turizma je bila zaprta v prvem, drugem, pa tudi v tretjem valu. “In kljub nedelovanju panoge se virus še kar naprej širi, kar samo še potrjuje dejstvo, da nismo nikoli bili izvor okužb,” so navedli v sindikatu.

Prepričani so, da pri zaprtju gostinstva in turizma ni šlo za dobro premišljeno odločitev, saj je povzročila ogromno škodo in izpad dohodka številnim delodajalcem ter še številnejšim delavcem in njihovim družinskim članom. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča