torek, 30 aprila, 2024
DomaKronikaCSD Ljubljana po umoru pri Grosupljem

CSD Ljubljana po umoru pri Grosupljem

Potem ko je 44-letni moški iz Grosupljega umoril svojo 36-letno ženo, na CSD Ljubljana poudarjajo, da je treba nasilje takoj prijaviti na center za socialno delo ali Policijo. “Najnevarnejši čas za žensko je takrat, ko želi zapustiti ali zapusti nasilnega partnerja, saj bo uporabil vse načine, da jo pridobi nazaj,” opozarjajo. Povzročitelji to počnejo toliko časa, dokler jih sistem jasno in odločno ne ustavi, poroča 24ur.com.

Žrtev je v preteklem letu prišla na CSD po informacije o razvezi, a kljub izrecnim vprašanjem ni omenjala ogroženosti zaradi partnerja. Če bi se obrnila na center za socialno delo zaradi nasilja v družini, bi ji nudili vso pomoč, ki bi jo ob tem potrebovala. Tako po tragediji v okolici Grosupljega, v kateri je umrla 36-letnica, zagotavljajo na CSD Ljubljana.

Kot pravijo, strankam vedno posredujejo pomembne informacije za prepoznavo nasilja, četudi stranka tega ne omenja oziroma ne želi govoriti o tem. Seznanijo jo z vsemi organizacijami, na katere se lahko obrne, jo pozovejo, da se kadar koli obrne nanje, ter večkrat poudarijo, kako pomembno je, da pove, če je prisotno kakršno koli nasilje.

Ob tem tragičnem dogodku na CSD Ljubljana poudarjajo, da je treba nasilje vedno prijaviti centru za socialno delo ali Policiji. “Žrtvi bomo ponudili možnost spremljevalca, ki jo lahko spremlja na policijo, da lažje pove svojo zgodbo. Z žrtvijo bomo naredili načrt pomoči za njeno zaščito, določili oceno ogroženosti in sklenili dogovor o sodelovanju,” so še dodali.

Če ste v stiski, se lahko po pomoč obrnete na naslednje telefonske številke:

– Klic v duševni stiski: 01 520 99 00 (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj)
– SOS telefon: vsak dan od 12. do 18. ure, klic na 080 11 55, svetovanje po elektronski pošti: drustvo-sos@drustvo-sos.si
– Društvo SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja: vsak delavnik od 9. do 15. ure, klic na telefonsko številko 031 699 333, lahko vas pokličejo nazaj, da s klicem nimate stroškov; nudijo tudi pogovor s psihoterapevtko
– Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik: 116 123 (24 ur/na dan, vsak dan); klic je brezplačen
– TOM telefon za otroke in mladostnike: 116 111 (vsak dan med 12. in 20. uro); klic je brezplačen
– Društvo za nenasilno komunikacijo: 031 700 120
– Društvo Ženska svetovalnica – Krizni center: 031 233 211

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča