sreda, 24 aprila, 2024
DomaSvetEMA: 'Koristi cepiva AstraZenca večja od tveganj'

EMA: ‘Koristi cepiva AstraZenca večja od tveganj’

Potem ko je visoki predstavnik Evropske agencije za zdravila Marco Cavaleri za italijanske medije dejal, da obstaja povezava med cepivom AstraZenece ter pojavom krvnih strdkov, je svojo oceno glede AstraZenecinega cepiva sporočila tudi Ema. Odločila je, da je krvne strdke treba opredeliti kot redke stranske učinke cepiva AstraZenece, a so koristi cepiva še vedno večje od tveganj. Velika Britanija je kljub temu omejila uporabo cepiva na starejše od 30 let.

Evropska agencija za zdravila (Ema) v svojem poročilu, ki ga je predstavila na današnji novinarski konferenci, ugotavlja, da je treba neobičajne krvne strdke z nizko ravnijo trombocitov opredeliti kot zelo redke stranske učinke cepiva britansko-švedske družbe AstraZeneca proti covidu-19.

Odbor agencije za varnost zdravil je ugotovil “možno povezavo” med AstraZenecinim cepivom in zelo redkimi primeri neobičajnih krvnih strdkov v kombinaciji z nizko ravnijo trombocitov. Pri tem so upoštevali vse trenutno razpoložljive dokaze.

Večina dosedanjih primerov se je pojavila pri ženskah, mlajših od 60 let, in sicer v dveh tednih po cepljenju. Na podlagi trenutno razpoložljivih dognanj pa ne morejo potrditi posebnih dejavnikov tveganja, so sporočili.

“Pomembno je, da se tako cepljene osebe kot zdravstveni delavci zavedajo znakov in simptomov teh neobičajnih motenj strjevanja krvi, da jih lahko hitro prepoznajo in čim bolj zmanjšajo tveganje,” je poudarila izvršna direktorica agencije Emer Cooke. Če se pojavijo simptomi, morajo takoj poiskati zdravniško pomoč, je opozorila. (24UR.COM)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča