sreda, 22 maja, 2024
DomaGospodarstvoFOTO: 10. Krkin teden humanosti in prostovoljstva

FOTO: 10. Krkin teden humanosti in prostovoljstva

Krkini prostovoljci so v Krkinem tednu humanosti in prostovoljstva pod sloganom Tudi dobrodelnost je del nas že desetič širili vrednote prostovoljstva, medsebojne pomoči in medgeneracijskega sodelovanja. Dobrodelne dejavnosti so potekale po vsej Sloveniji, pridružili so se jim tudi krkaši v 18 državah. Tudi letos so se družili s stanovalci v domovih starejših, z varovanci varstveno-delovnih centrov in učenci šol s prilagojenim programom ter z varovanci drugih ustanov. Teden so sklenili z dnevom odprtih vrat na osrednji lokaciji Krke v Novem mestu, na katerem so gostili skoraj 1800 članov Zveze društev diabetikov Slovenije, so sporočili iz Krkine Službe za odnose z javnostmi:

Številni krkaši v dobrodelnosti in prostovoljstvu prepoznavamo svoje poslanstvo bodisi v okviru Krke bodisi samoiniciativno ne le v dobrodelnem tednu, ampak skozi vse leto. Tako že skoraj sedem desetletij na najbolj neposreden način krepimo družbeno odgovornost in humanitarno delovanje. Veseli pa smo tudi vse številčnejšega odziva na dobrodelno akcijo, s katero od leta 2012 širimo vrednote prostovoljstva.

Številne dragocene srčne zgodbe

Akcija, v kateri je v desetih sodelovalo več kot 10.000 Krkinih prostovoljcev, je tudi letos ponudila veliko priložnosti za dobrodelna dejanja. V minulem tednu je združilo moči blizu 1.000 Krkinih prostovoljk in prostovoljcev. Posebej pa nas veseli, da se nam vsako leto pridruži vse več mladih sodelavcev. Letos se nam je pridružilo dobrih 100 novih, vse več je tudi sodelavcev – prostovoljcev iz podjetij iz držav, kjer ima Krka svoja podjetja in predstavništva. To pot so z dobrodelnimi dejanji priskočili na pomoč v kar 18 državah: na Poljskem, Madžarskem, Češkem, Slovaškem, Hrvaškem, v Ruski federaciji, Romuniji, Bolgariji, Ukrajini, Belorusiji, Bosni in Hercegovini, Severni Makedoniji, Nemčiji, Finski, Španiji, Kirgizistanu, pa tudi v Mongoliji in Indiji.

Pomagali smo številnim ljudem, ki se spopadajo z življenjsko stisko, pa tudi tistim, ki se soočajo z osamljenostjo. Zbirali smo oblačila, šolske, higienske in druge potrebščine za odrasle in otroke, pomagali na Rdečem križu in Karitasu in na domovih ljudi, darovali kri, pomagali starejšim v Domovih starejših občanov, preživeli čas z varovanci v različnih institucijah in zavodih, zbirali hrano za male živali in urejali zavetišča.

Stanovalce domov starejših iz vse Slovenije smo spremljali na sprehodih, z njimi vrtnarili, urili spomin, skupaj smo telovadili ter sodelovali na ustvarjalnih delavnicah.

Pester program smo letos pripravili tudi za varovance slovenskih institucij, osnovnih šol za učence s prilagojenim programom in drugih zavodov. Zanje smo organizirali Pikove športne igre, si ogledali kino predstave in se družili na bazenu v Termah Krka. Razveselili smo jih tudi s plesnimi in ustvarjalnimi delavnicami. Krkini prostovoljci so jim predstavili tudi svoje veščine, kot sta denimo čebelarjenje in lončarjenje. V sklopu dobrodelnega tedna pa smo na Društvu za razvijanje prostovoljnega dela otrokom nudili tudi učno pomoč in tečaj prve pomoči.

Že tradicionalno smo se Krkini prostovoljci tudi to pot odzvali na vabilo k darovanju krvi. Letos smo v Ljubljani, Novem mestu, Krškem in Ljutomeru zbrali 62 litrov te pomembne življenjske tekočine. Krvodajalstvo tako ostaja pomemben del Krkine tradicije.

Ves teden pa je na različnih lokacijah – od Novega mesta, Ljubljane, Ljutomera, Šentjerneja, Krškega pa do poslovnih enot Term Krka – potekalo tudi zbiranje oblačil, higienskih pripomočkov in drugih potrebščin. Do konca dobrodelnega tedna smo jih v zbirnih prostorih na Krkinih lokacijah po vsej Sloveniji zbrali 2,5 tone. Zbrana oblačila smo na Rdečem Križu in Karitasu pomagali razporejati in pripravljati za prejemnike. V njihovih centrih smo pripravljali tudi osnovne živilske pakete ter razvrščali higienske pripomočke. Skupaj smo pripravili 1.395 živilskih paketov. V sodelovanju z obema ustanovama pa smo posameznikom pomagali tudi na domu.

Vsako leto se spomnimo tudi na živali, ki so ostale brez svojih skrbnikov. Tudi letos smo zbirali hrano za mačke in pse v zavetiščih in je zbrali 163 kilogramov. Z urejanjem okolice pa smo poskrbeli tudi za lepši izgled zavetišča Gmajnice v Ljubljani in Zavetišča Mala hiša Murska Sobota.

Teden smo zaključili z dnevom odprtih vrat v Krki na osrednji lokaciji v Novem mestu. Obiskalo nas je blizu 1.800 članov Zveze društev diabetikov iz vse Slovenije. Zanje smo organizirali ogled sodobnega obrata za proizvodnjo trdnih oblik zdravil Notol 2. Udeležencem so spregovorili tudi člani Krkine uprave: predsednik uprave in generalni direktor Jože Colarič ter član uprave in direktor Razvoja in proizvodnje zdravil dr. Aleš Rotar in član uprave David Bratož. Pripravili smo jim poučna predavanja, kjer so dobili številne nasvete o skrbi za zdravje, izmerili pa so si lahko tudi vrednosti krvnega tlaka in holesterola v krvi.

Vodilo letošnjega Krkinega tedna humanosti in prostovoljstva »Rad sem Krkin prostovoljec« izraža našo pripravljenost pomagati, kjer in kakor je mogoče. V desetih letih smo se številni sodelavci v dobrodelnih dejanjih še bolj povezali. Različne generacije krkašev spletamo nevidne vezi, ki so temelj solidarnosti in dobrih medčloveških odnosov.

KRKIN TEDEN HUMANOSTI IN PROSTOVOLJSTVA – SKUPNI HUMANITARNI DOSEŽKI V DESETIH LETIH

Z dobrimi dejanji je sodelovalo več kot 10.000 krkašic in krkašev prostovoljcev.

Zbrali smo 31,9 ton oblačil, hrane, knjig, igrač, higienskih in drugih potrebščin za Rdeči križ in Karitas.

Darovali smo 1.075 litrov krvi.

Na Rdečem križu in Karitasu smo pripravili 8.295 prehrambnih paketov in pomagali razvrstiti zbrana oblačila in potrebščine.

Družili smo se v 37 domovih starejših občanov, zanje organizirali delavnice in kulturne programe.

Družili smo se z varovanci 12 institucij in društev ter osnovnih šol za učence s prilagojenim programom.

Zbrali smo skoraj 3,9 tone hrane za male živali, pomagali v zavetiščih in ZOO.

V Krki smo gostili skoraj 21.000 obiskovalcev in krkašev. (Služba za odnose z javnostmi Krka d.d.)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča