ponedeljek, 29 aprila, 2024
DomaSlovenijaGostinci in hotelirji kot inšpektorji?

Gostinci in hotelirji kot inšpektorji?

V notranjosti gostinskih lokalov je znova dovoljeno uživanje hrane in pijače, vendar morajo gostje izpolnjevati določene pogoje. Po vsej Sloveniji je izpolnjevanjem t. i. PCT-pogojev zaposlenih in potrošnikov (PCT – kratica za prebolevnike, cepljene in testirane).

V notranjih prostorih gostinskih lokalov lahko hrano in pijačo sede konzumirajo gostje, ki imajo dokazilo o negativnem izvidu PCR ali HAT-testu na novi koronavirus, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa. Namesto tega imajo lahko dokazilo o cepljenju proti covidu-19, ki velja le, če je od drugega odmerka Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni, od drugega odmerka cepiva Sputnik V, cepiva podjetji Moderna, Sinovac Biotech in Sinopharm ter prvega odmerka cepiva Janssen (Johnson&Johnson) najmanj 14 dni ter najmanj 21 dni od prvega odmerka cepiva podjetja AstraZeneca.

Namesto potrdila o negativnem izvidu testa ali potrdila o cepljenju pa zadostuje tudi dokazilo o pozitivnem rezultatu PCR-testa, ki je starejši od 10 dni, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika o prebolelosti covida-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

Brez naštetih dokazil so v notranjosti gostinskega obrata lahko mladoletniki, ki še niso dopolnili 15 let in so tam skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki. Enake zahteve veljajo tudi za zaposlene v gostinskih lokalih, kot tudi za uporabo namestitvenih storitev.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj so v odlok zapisali, da so tako ponudniki nastanitvenih in gostinskih storitev pri prijavi gosta v nastanitev oziroma pred postrežbo gosta v notranjosti gostinskega obrata dolžni preverjati dokazila gostov o izpolnjevanju PCT-pogojev in mu šele na podlagi tega omogoči bivanje oziroma konzumiranje hrane in pijače v notranjih prostorih.

“Če gost ne želi pokazati dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT, gostinski obrati gostu svojih storitev ne smejo nuditi in mora gost zapustiti prostore gostinskega obrata. Gostinski obrati lahko z obvestili ob vhodu goste opozorijo na obveznost izpolnjevanja pogoja PCT,” je zapisano v odloku. Kar pomeni, da bodo gostinci in hotelirji morali preverjati goste.

Za sankcioniranje kršitev pa sta, kot pravijo na gospodarskem ministrstvu, pristojna tržni inšpektorat in policija, ki ima tudi pristojnosti nadzora spoštovanja veljavnih vladnih odlokov za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni.

Na tržnem inšpektoratu pa pojasnjujejo, da so glede nadzora spoštovanja vladnih odlokov pristojni le za nadzor nad trgovinsko dejavnostjo. Za nadzor nad opravljanjem gostinske dejavnosti pa je pristojna uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Z delnim odprtjem gostinske dejavnosti pa tržni inšpektorji v skladu z dogovorom z upravo za varno hrano, na določenih območjih nadzirajo tudi gostinsko dejavnost.

V primeru, da gostinec ne izpolnjuje pogojev, določenih v veljavnem odloku za opravljanje gostinske dejavnosti znotraj gostinskega obrata, je, kot pravijo v tržnem inšpektoratu, v zakonu o nalezljivih boleznih, predpisana globa od 4000 do 100.000 evrov za pravno osebo, od 2000 do 50.000 evrov za samostojnega podjetnika ter od 400 do 4000 evrov za posameznika, odgovorno osebo pravne osebe ali s.p.-ja. Globe za kršitve vladnih odlokov na podlagi zakona o nalezljivih boleznih, ki jih izreka policija, pa znašajo od 400 do 4000 evrov. (MMC RTV Slo)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča