sreda, 24 aprila, 2024
DomaSlovenijaKonec epidemije, ukrepi ostajajo

Konec epidemije, ukrepi ostajajo

Epidemija covida-19, ki je bila v Sloveniji razglašena oktobra, ne bo podaljšana, a to ne pomeni, da se bodo sprostili vsi sprejeti ukrepi. Zaščitne maske so v zaprtih javnih prostorih še vedno obvezne, enako tudi razkuževanje rok, predpisane razdalje in sistem PCT. Dodatkov za javne uslužbence v višini 65 odstotkov z dnevom preklica epidemije ni več, ostajajo pa dodatki iz protikoronske zakonodaje za tiste, ki delajo v neposrednem stiku s covidnimi bolniki.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je spomnila, da je epidemiološka slika v primerjavi z lanskim koncem epidemije drugačna: veliko število cepljenih in prebolevnikov, ki so zdaj zaščiteni.

Ker je virus še vedno med nami, v veljavi ostajajo nekateri ukrepi. Ostaja sistem PCT – “preboleli, cepljeni in testirani“. Še vedno veljajo omejitve na 10 kvadratnih metrov pri izvajanju dejavnosti, nošenje mask v zaprtih javnih prostorih in omejitev 75-odstotne zasedenosti sedišč na prireditvah.

Se pa s koncem epidemije v gostinskih lokalih umika omejitev, da so lahko pri mizi štiri odrasle osebe in otroci.

Vladna govorka Maja Bratuša je na novinarski konferenci povedala, da se z današnjim dnem izteka obdobje epidemije:“Danes je zadnji dan epidemije. Epidemiološka situacija v Sloveniji je ugodna, za kar so zaslužni vsi, ki so spoštovali ukrepe, se odločili za cepljenje, predvsem pa ravnali odgovorno.”

Epidemija torej ne bo podaljšana, kar pa ne pomeni, da se bodo vsi ukrepi sprostili. Še vedno imamo v bolnišnici 122 hospitaliziranih, od tega 40 na intenzivnih oddelkih. Za temi številkami so ljudje, so življenja, je povedal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar“Vsi odloki, ki veljajo danes, ostanejo popolnoma enaki, v četrtek jih bo pretresla vlada. Danes so tako vsi ukrepi še vedno v veljavi.” (24ur.com)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča