četrtek, 25 aprila, 2024
DomaSlovenijaNekoč so bile operacijske mize. Janez naj bi igral golf na Mavriciju

Nekoč so bile operacijske mize. Janez naj bi igral golf na Mavriciju

Se še spomnite prve odmevne afere v slovenski javnosti v zdravstvu oz. dobavi operacijskih miz iz začetka 2000 oz. v javnosti odmevno po 2002 in da je da je po več kot dobrem desetletju vse utihnilo oz. bilo brez epiloga? Po nekaj letih medijskega opozarjanja in dokazovanja, je zadeva zbledela, tako kot številne nenavadne in sporne stvari pri nas, ko so vpleteni večinoma politični vplivneži.

Zdaj pa se je pojavila nova, ki pa je po poročanju Necenzuriano.si, spet zelo slikovita s starimi in še vedno zagnanimi v svetu lobiranja in politike.

V javnosti odmeva poročanje spletnega portala Necenzurirano, da naj bi Janez Janša že skoraj dve desetletji dopustoval na otoku Mavricij, kjer je med drugim igral golf in se družil z znanim lobistom Božom Dimnikom ter poslovnežem Andrejem Marčičem. Portal je objavil tudi njihovo skupno fotografijo, ki je na Mavriciju nastala leta 2003. Iz kabineta predsednika vlade so sporočili, da je Janša doslej večkrat igral golf na Mavriciju, “kar je javno znano oziroma že velikokrat objavljeno. Nikoli pa ni bil na Mavriciju v času, ko je bil predsednik vlade”.

Andrej Marčič je sicer lastnik in direktor IT-podjetja Marand, ki je v zadnjih 20 letih skupaj s povezanimi družbami samo s proračunskimi porabniki ustvarilo več kot 100 milijonov evrov prihodkov. V enem od njegovih podjetij je bil več let zaposlen tudi Janšev sin Žan Janša, poroča portal.

Božo Dimnik pa je poslovnež in lobist. Podjetje Medias International, ki je v lasti njegove hčerke Diane Dimnik in se ukvarja s prodajo medicinske opreme in materiala, je z zdravstvenimi institucijami ustvarilo za 200 milijonov evrov prihodkov. Ob tem portal poudarja, da je stranka SDS, ki jo vodi premier Janša, v preteklosti javno opozarjala na sistemsko korupcijo v zdravstvu ter ustanavljala parlamentarne komisije za preiskavo dobav medicinskih materialov.

V delu opozicije napovedujejo ostro reakcijo

Podobno je v izjavi medijem poudarila poslanka LMŠ-ja Jerca Korče“SDS nam je vsa leta prodajal zgodbo o lovkah ter korupciji in klientelizmu v zdravstvu. Pa je več kot očitno, da so tako le odvračali pozornost od dejstva, da so sami jedro te globoke države,” je ocenila poslanka.

V LMŠ-ju bodo zato zahtevali sklic seje parlamentarne komisije za nadzor javnih financ, ki mora po navedbah Korčetove pogledati posle, sklenjene v času vrha epidemije covida-19 z “enim od golfističnih prijateljev premierja Janše”, ter ugotoviti, kako je bila sklenjena pogodba z generalnim sekretariatom vlade, ter zakaj in kakšen vpliv ima dopustovanje Janše s tem dobaviteljem na njeno sklenitev. Prav tako bi po prepričanju Korčetove zadeve po uradni dolžnosti morala pregledati Komisija za preprečevanje korupcije ter Računsko sodišče.

“Vsakdo si ima pravico izbrati, kje in s kom bo dopustoval,” pravi poslanka LMŠ-ja. A opozarja, da je za nekoga, ki je vsa leta na javnih funkcijah, “še kako pomembno, s kom dopustuješ in kakšne so posledice tega dopustovanja”. Zgodba po oceni poslanke vključuje preveč dejstev, da bi lahko rekli, da gre za naključje.

Ostro reakcijo opozicije je v izjavi medijem napovedala tudi poslanka stranke Levica Violeta Tomić. Kot je ocenila, se “vedno, ko je Janša na oblasti, državni denar pretaka v žepe prijateljev in ljudi s strankarsko izkaznico”, istočasno pa ustanavljajo preiskovalne komisije in govorijo o ničelni toleranci do korupcije v zdravstvu.

V SD-ju pa so se v odzivu na poročanje portala na Twitterju zapisali, da je le še od strank NSi in DeSUS odvisno,“kako dolgo bo DZ toleriral huda korupcijska tveganja”“Norčevanje Janeza Janše iz države lahko končajo volitve ali nezaupnica. Le upamo pa lahko, da posegi v policijo še niso ohromili pregona korupcije,” so dodali.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča