četrtek, 28 marca, 2024
DomaSlovenijaNove zaostritve?

Nove zaostritve?

Poslanska vprašanja premierju Janezu Janši ob uvodu izredne seje DZ-ja so bila povezana z obvladovanjem epidemije in blaženjem njenih posledic. Zaradi novih različic virusa se po besedah Janše pojavljajo tudi razmišljanja o začasni zaostritvi ukrepov.

V Evropi so močno razširjenje nove verzije virusa, tudi pri nas smo uvozili južnoafriško verzijo, ki je kužnejša in odpornejša proti cepivu. Britanski sev je praktično povsod po Evropi. Pripravljeni moramo biti na preizkušnje tudi tretjega vala. Je pa od nas odvisno, kako hud bo, in neka tveganja v smer prehitrega odpiranja niso na mestu,” je dejal Janša.

o njegovih pojasnilih se tu postavlja dilema, ali tvegane stike zmanjševati glede na predvideni semafor ukrepov, ki ga je pripravila vlada, ali ukrepe za krajši čas bolj zaostriti in ustaviti javno življenje, kot se je to zgodilo v Veliki Britaniji in na Češkem. Kot je pojasnil, tu ne gre samo za strokovno, ampak tudi politično odločitev.

Glede odnosa ljudi do ukrepov je Janša dejal, da ukrepi v drugem valu niso učinkovali kot v prvem, “ker se niso jemali resno in se je tudi namerno spodbujalo kršenje”. Pri tem je bil kritičen do opozicije, ki je po njegovih besedah nasprotovala nekaterim ukrepom. “Dejstvo je, da virus nima politične barve. Virus se širi po svojih zakonitostih, ali to priznavaš ali ne priznavaš, to virusa ne zanima,” je dejal. Pri tem je poudaril, da je cena ustavljanja virusa premo sorazmerna z angažmajem večine. “Večja je večina, ki se angažira za ustavljanje, nižja je cena, milejši so lahko ukrepi,” je pojasnil.

Notranji minister Aleš Hojs je v državnem zboru napovedal, da bi lahko že v tem tednu v okviru prizadevanj za zajezitev okužb z novim koronavirusom prišlo do precejšnjih zaostritev nadzora na slovenski meji. Kot je dejal v odgovoru na poslansko vprašanje, bo odločitev o tem sprejela vlada – kdaj točno naj bi to bilo, ni navedel. Kot je še dejal, bodo najverjetneje vse evropske države, vključno s Slovenijo, v naslednjih dneh primorane v zaostritev režimov na meji. Ob tem se v Sloveniji strokovna komisija epidemiologov in zdravnikov nagiba k strogemu zaprtju nadzornih točk na “naših evropskih notranjih mejah”. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča