četrtek, 25 aprila, 2024
DomaSlovenijaOrganizatorji dogodkov morajo pogoje PCT preverjati že od danes!

Organizatorji dogodkov morajo pogoje PCT preverjati že od danes!

Organizatorji kulturnih in športnih prireditev ter javnih shodov morajo od danes naprej ob vstopu preveriti, ali udeleženci izpolnjujejo pogoj PCT. Čeprav je bilo sprva rečeno, da bo odlok v veljavo stopil šele v ponedeljek, je vlada presenetila z objavo v Uradnem listu. Kako bodo organizatorji preverjali potrdila, glede na to, da so aplikacijo za preverjanje predstavili šele danes, pa je drugo vprašanje.

Vlada je v četrtkovem uradnem listu objavila spremenjene odloke, ki prinašajo nove dolžnosti za organizatorje kulturnih in športnih prireditev ter javnih shodov. Vsi našteti bodo od danes dalje morali ob vstopu na prireditev oz. shod preveriti, ali udeleženci izpolnjujejo pogoj PCT. Poleg tega so organizatorji dolžni na vidnem mestu obvestiti udeležence o pogojih, ki veljajo za udeležbo na dogodku.

Kako bodo organizatorji že danes preverjali pogoje PCT, je uganka, saj so na NIJZ aplikacijo, namenjano preverjanju pogojev, predstavili šele danes. Čeprav naj bi bila aplikacija za uporabo enostavna, je trenutno na voljo samo za uporabnike sistema Android, ne pa tudi iOS. Kot je pojasnil strokovni sodelavec Centra za informatiko v zdravstvu na NIJZ Anže Kavšek, aplikacijo za iOS namreč še razvijajo, na voljo naj bi bila čez 14 dni.

“Pri skeniranju se pokažejo ime, priimek in datum rojstva. To so edini podatki, ki so zapisani na teh potrdilih, ostalih osebnih podatkov ni. Zraven se izpiše tudi podatek o tem, če si cepljen, testiran ali prebolevnik,” je dejal strokovni sodelavec Centra za informatiko v zdravstvu na NIJZ Anže Kavšek.

Kako naložim aplikacijo?

Kot je pojasnil Kavšek, si aplikacijo lahko enostavno prenesemo s spletne strani ezdrav.si, ki jo poiščemo prek svoje mobilne naprave. Klikniti moramo za zavihek rešitve, izbrati EU digitalno COVID potrdilo, kjer pod splošnimi informacijami najdemo povezavo za pridobitev aplikacije – Aplikacija za preverjanje EU DCP potrdil. Ob kliku se bo začel prenos, mobilna naprava pa nas bo vprašala, če želimo aplikacijo naložiti kljub temu, da ni iz aplikacije Google Play. “Potrdimo,” je dejal Kavšek. (STA)

Prejšnji članek
Naslednji članek
Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča