četrtek, 25 aprila, 2024
DomaSlovenijaPogoji za rumeno fazo

Pogoji za rumeno fazo

Slovenija izpolnjuje pogoje za rumeno fazo sproščanja ukrepov. Sedemdnevno povprečje okuženih je padlo pod 600, v bolnišnicah se zdravi manj kot 500 ljudi. Zeleno fazo, ki bi nas vrnila v življenje, kot smo ga poznali, pa bi po napovedih Instituta Jožef Stefan lahko dosegli v začetku junija. Najbolj pomembno bo še naprej cepljenje. Vsak teden postane imunih približno 50.000 ljudi, še vsaj 15.000 se jih prekuži.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs pa je včeraj napovedal, da bo vladi predlagal sprostitev omejitve zbiranja, in sicer z 10 na 25 udeležencev. Tako še ne bo dovoljeno zbiranje 50 udeležencev, kot po besedah ministra sicer predvideva rumena faza vladnega semaforja sproščanja ukrepov.

Prav tako bo predlagal, da testiranje dvolastnikov, šolnikov, učencev in ostalih, ki dnevno prehajajo zahodno mejo, ne bi bilo več obvezno. Morebitnih sprememb režima na meji Hojs še ni podrobneje pojasnjeval. Je pa potrdil, da se zdravniška stroka posvetuje o tem, ali bi bil en odmerek cepiva AstraZenece lahko dovolj za prehod meje.

Vlada bo predvidoma na jutrišnji seji, na kateri bo znova pretresala ukrepe za zajezitev koronavirusnih okužb, odločala tudi o podaljšanju epidemije. 30-dnevna epidemija, ki jo je vlada z odlokom razglasila 17. aprila, se namreč izteče v nedeljo.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča