torek, 23 aprila, 2024
DomaSlovenijaPoklukar je zdravstveni minister

Poklukar je zdravstveni minister

DZ je s 50 glasovi za in 31 proti podprl imenovanje Janeza Poklukarja za ministra za zdravje. 42-letni zdravnik bo s tem postal 18. minister za zdravje doslej in tretji v tej vladi.

Premier Janez Janša je ob začetku seje DZ, na kateri so Poklukarja na koncu potrdili za novega ministra za zdravje, izpostavil dosedanje Poklukarjeve poklicne uspehe. Kot je dejal, je v svojem dosedanjem delu postavil visoke standarde in izkazal visoke vodstvene kompetence, je tudi odličen poznavalec slovenskega zdravstvenega sistema.

Janša je spomnil, da je Poklukar leta 2013 postal predstojnik oddelka za interno medicino v Splošni bolnišnici Jesenice, leto pozneje pa je sprva kot vršilec dolžnosti, pozneje pa kot direktor s polnimi pooblastili prevzel vodenje te bolnišnice. Uspešno jo je vodil do julija 2019, v tem času je uspešno zaključil sanacijo njenega poslovanja.

Poklukar je nato avgusta 2019 prevzel vodenje največje zdravstvene ustanove v državi, Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Soočil se je z zahtevnim finančnim položajem te bolnišnice in s sanacijskimi postopki, ki jih je vzel kot izzive, pravi Janša. Tem izzivom je bil dodan nov, to je epidemija covida-19.

UKC je, kot je poudaril Janša, pod vodstvom Poklukarja – z njegovo dobro organizacijo, sodelovanjem in poznavanjem problematike – uspešno omogočil zdravljenje največjemu delu obolelih za covidom-19 v državi. V 10 dneh je UKC pod vodstvom Poklukarja uspelo zaključiti obnovo oz. dograditev prostorov, ki so jih prej dograjevali 12 let, in jih v najbolj kritičnih trenutkih tudi predati v uporabo, je dodal predsednik vlade. Gre za prostore v diagnostično-terapevtskem servisu (DTS).

Tako je Poklukar po Janševem mnenju v svojem dosedanjem delu postavil visoke standarde in izkazal visoke vodstvene ter strokovne kompetence, prav tako se je izkazal za odličnega poznavalca slovenskega zdravstvenega sistema, tako njegovih prednosti kot pomanjkljivosti.

Dodal je, da so pred Poklukarjem veliki in zelo zahtevni izzivi. Zato se mu je zahvalil, da je sprejel te izzive, prav tako se je zahvalil za podporo kandidatu za ministra na matičnem parlamentarnem odboru za zdravstvo.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča