nedelja, 5 maja, 2024
DomaSlovenijaSlovenija začasno zaustavlja cepljenje s cepivom AstraZeneca

Slovenija začasno zaustavlja cepljenje s cepivom AstraZeneca

Minister za zdravje Janez Poklukar je na izredni novinarski konferenci povedal, da začasno zaustavljajo cepljenje s cepivom AstraZeneca.

Slovenska strokovna skupina ministrstva za zdravje za zdaj sicer meni, da ni strokovnih zadržkov glede nadaljevanja cepljenja, je še dejal Poklukar.

“Zaradi številnih dvomov v cepivo AstraZeneca smo strokovno skupino prosili, da znova pretrese vse podrobnosti. Ugotovila je, da ni strokovnih zadržkov glede nadaljevanja cepljenja. Kljub temu iz previdnosti predlaga, da začasno ustavimo cepljenje z AstroZeneco. Vsaj do dokončne odločitve Evropske agencije za zdravila – Eme. Na podlagi povedanega kot minister za zdravje z namenom zagotavljanja maksimalne varnosti prebivalcev pri cepljenju odrejam začasno ustavitev cepljenja z AstroZeneco,” je povedal Poklukar.

“To pomeni, da vsi, ki bi bili jutri cepljenji, bodo prestavljeni na čas po odločitvi Eme oziroma bodo cepljeni, ko bodo na vrsti za cepljenje z drugim cepivom. To pomeni, da jutri cepljenje z ostalimi cepivi poteka po strategiji, ki smo jo sprejeli. Danes smo prejeli tudi pozitivno mnenje o dodatnem število odmerkov cepiva Pfizer v prihodnjih dneh,” je še dodal.

Kaj ta odločitev pomeni za vse, ki so bili že cepljeni s cepivom AvstraZenece in bi morali biti z drugim odmerkom cepljeni v prihodnjih dneh ali tednih? “Drugo cepljenje s tem cepivom je odrejeno do 84 dni po prvem. Zato imamo dovolj časa, da Ema in ostali pretresejo situacijo in sprejmemo usmeritve.”

Kaj to pomeni za precepljenost? In cepljenje šolnikov? “Z današnjim ukrepom začasno zaustavljamo cepljenje, da zagotovimo maksimalno varnost vsem, ki se cepijo. Zdaj bi bilo prehitro sklepati, da ne bi po odločitvi Eme nadaljevali s cepljenjem po programu.”

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča