petek, 19 aprila, 2024
DomaSvetTudi Nemčija in Nizozemska stop za AstraZeneco

Tudi Nemčija in Nizozemska stop za AstraZeneco

Seznam držav, ki so prekinile cepljenje s cepivom AstraZenece je vedno več. Nemčija in Nizozemska sta postali zadnji v vrsti evropskih držav, ki so začasno prekinile cepljenje s cepivom AstraZenece. Za ta korak sta se odločili zaradi zaskrbljenosti nad primeri krvnih strdkov. Enako so storili tudi v Indoneziji. Dokazov o povezavi med cepljenjem s cepivom AstraZenece in pojavom krvnih strdkov sicer ni. V EU in Združenem kraljestvu je bilo med cepljenimi zaznanih 15 primerov venske tromboze in 22 primerov pljučne embolije, cepljenih je bilo več kot 17 milijonov ljudi.

Kot prva se je za podoben korak odločila sosednja Avstrija, ki je prekinila cepljenje z eno serijo cepiva AstraZenece zaradi preiskave smrti 49-letne ženske in hudega obolenja 35-letnice. Obe sta bili medicinski sestri, zaposleni na kliniki Zwettl. Prva je umrla po hudih zapletih s strjevanjem krvi, druga pa je utrpela pljučno embolijo. Glede na preliminarno preiskavo Evropske agencije za zdravila cepivo sicer ni povzročilo smrti medicinske sestre v Avstriji.

V dobrem tednu dni so se za začasno prekinitev cepljenja z AstraZeneco odločile tudi Danska, Islandija, Bolgarija, Irska in Norveška, kjer oblasti preučujejo tri primere krvnih strdkov, ki so se pojavili pri mlajših osebah po cepljenju s cepivom AstraZenece. Za zdaj sicer ne morejo potrditi, ali so primeri povezani s cepljenjem.

Nemško ministrstvo za zdravje je v pojasnilu pojasnilo, da so po priporočilu inštituta Paul Ehrlich začasno prekinili cepljenje s cepivom AstraZenece. Po novih poročilih o krvnih strdkih na inštitutu namreč menijo, da so potrebne dodatne raziskave.

V Sloveniji cepljenje poteka po programu, dogajanje z AstraZeneco pa bo besedah Logarjeve spremljajo. Poudarila pa je, da se stranski učinki pojavljajo po cepljenju z vsemi tremi cepivi. Gre za večinoma za blage reakcije in pričakovane nezaželene učinke. Spremljajo tudi resne nezaželene učinke, a povečanja ne opažajo.

“Povezava med pojavom tromboebolični dogodkov in cepljenjem je še nepreverjena. Podatki ne kažejo, da bi bila pojavnost tromboeboličnih dogodkov večja po cepljenju,” je dejala Logarjeva. Tako Evropska agencija za zdravila kot tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) poudarjajo, da je povezava pojava krvnih strdkov in cepljenja s tem cepivom še nepreverjena, pojavnost krvnih strdkov pri cepljenih ni večja kot pri splošni populaciji. Tako organizaciji ocenjujeta, da je korist cepljenja bistveno večja od tveganja za resne neželene učinka, zaradi česar priporočata, da se cepljenje nadaljuje.

(24ur.com)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča