četrtek, 25 aprila, 2024
DomaSlovenijaSlovensko podjetje sodeluje pri čiščenju cepiva, uradno ni podjetje iz Nm

Slovensko podjetje sodeluje pri čiščenju cepiva, uradno ni podjetje iz Nm

Eno od slovenskih podjetij namreč sodeluje pri čiščenju covid cepiva. Eden od velikih slovenskih farmacevtov pa tudi vzpostavlja kapacitete znotraj verige, ki ji pripada, proizvodnja pa naj bi stekla že konec leta, je pojasnil premier Janša. Za odgovor smo prosili tudi novomeško Krko, tovarno zdravil. Iz Službe za odnose z javnostmi v Krki so nam sporočili: ‘Krka ne sodeluje pri navedenem čiščenju in v zvezi s tem ne delujemo znotraj verige.’

Slovenski premier je na vrhu EU-ja v Portu sporočil, da v Uniji glede patentov še ni bilo veliko razprave. “Rešitev se nakazuje v okviru večje fleksibilnosti pri patentih znotraj EU-ja, kar je v tem trenutku najbrž tista prava pot, kajti če bi, ko gre za cepiva in za vprašanje intelektualne lastnine, prišli do popolne liberalizacije, to ne bo rešilo ključnega problema, to pa so premajhne proizvodne kapacitete,” je povedal premier Janez Janša. “Rešitev za ta problem je povečanje proizvodnih kapacitet, tako Evropa kot druge države si prizadevajo za to,” je dodal predsednik vlade.

Nadaljeval je, da se postavlja tudi vprašanje za patente za mRNA-cepiva, torej za patente za tehnološki preboj. “Če bi vse te patente odprli, potem verjetno v Afriki ni nobene države, ki bi takšna cepiva lahko naredila, bi pa to lahko naredila Kitajska, ki pa že ima svoja cepiva. Problem tu je vendarle bolj kompleksen,” je dejal premier. Dodal je, da sicer pozdravlja začetek razprave o tem, da se zagotovi dovolj cepiv za vse, saj bi svet potreboval 11 milijard odmerkov cepiva, da bi epidemijo povsod zaustavili.

Dokler je ne bomo, grozi pojav novih različic, in ko gre za nove različice, je vprašanje učinkovitosti cepiv vedno aktualno. Vendar pa so znotraj Unije države, ki so bile najprej absolutno za popolno liberalizacijo, in so države, ki so bile proti. “Po dolgi razpravi pa se nakazuje neka srednja pot in ta bo tudi zmagala,” je prepričan predsednik vlade. (STA)

 
 
 
 
 

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča