sobota, 20 aprila, 2024
DomaSlovenijaSprejeta novela zakona o nalezljivih boleznih

Sprejeta novela zakona o nalezljivih boleznih

Državni zbor je s 44 glasovi za in 42 proti sprejel novelo zakona o nalezljivih boleznih. Ta po navedbah vlade uresničuje ustavno odločbo, po kateri so nekateri deli zakona, povezani z ukrepi ob epidemiji, neustavni. V opoziciji so opozorili, da novela vladi omogoča preširoka pooblastila pri sprejemanju ukrepov. Njihova dopolnila, s katerimi bi denimo vladi zmanjšali možnost za prosto presojo, niso bila sprejeta.

Na ministrstvu za zdravje vztrajajo, da novi 39. člen ZNB občutno zoži polje proste presoje vlade pri sprejemanju morebitnih omejitvenih ukrepov. Vladi denimo nalaga, da mora pridobiti strokovno oceno, uvaja merila in kazalnike, ki se upoštevajo pri pripravi te ocene in v fazi odločanja o sprejemanju posameznih ukrepov. Določa pa tudi vsebino ter časovne in prostorske omejitve posameznih ukrepov.

Pravna ureditev naj bi bila po pričakovanjih vlade uporabna tako ob pojavu že znanih nalezljivih bolezni kot tudi ob pojavu do zdaj neznanih in strokovno še neraziskanih nalezljivih bolezni. Novela omogoča prekrškovnim organom, pristojnim za vodenje prekrškovnih postopkov zaradi kršitve ukrepov iz dela 39. člena zakona, da prekrškovne postopke, ki so bili začeti do 3. junija, a še niso bili pravnomočno končani, ustavi.

Dopolnila iz vrst dela opozicije, s katerimi bi denimo vladi zmanjšali možnost za prosto presojo, niso bila sprejeta. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča