četrtek, 28 marca, 2024
DomaSlovenijaTestiranje, šolniki, 'švoh' cepljeni promotorji cepljenja z NIJZ

Testiranje, šolniki, ‘švoh’ cepljeni promotorji cepljenja z NIJZ

Zdravstvenim delavcem in šolnikom država po 23. avgustu ne bo več krila hitrega testiranja. V vseh poklicih, ki predstavljajo tveganje za prenos okužb, se bodo morali necepljeni zaposleni še naprej testirati. Odločitev, kdo bo kril ta strošek, je prepuščena delodajalcem. V šolstvu bo to povzročilo kaos, opozarjajo v Sindikatu vzgoje in izobraževanja. V skupnosti socialnih zavodov pa opozarjajo, da se bo, če bodo morali testiranje zaposlenih kriti domovi starejših, strošek prevalil na oskrbovance oziroma njihove svojce.

Skoraj tretjina Slovencev se ne namerava cepiti, je pokazala raziskava Nacionalnega inštututa za javno zdravje. Med glavnimi razlogi za takšno odločitev pa: zaskrbljenost zaradi morebitnih neželenih učinkov, skrb zaradi dolgoročnega vpliva na zdravje in pomisleki, da cepivo ni varno. V javnost so medtem prišli podatki o precepljenosti med zaposlenimi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ki ima eno glavnih vlog pri promociji cepljenja – ta naj bi bila le 55-odstotna. Da to ni skupna številka, pač pa le delež cepljenih v ambulantah NIJZ, pojasnjuje direktor Milan Krek, ki zagotavlja, da je cepljenih bistveno več zaposlenih.

Sicer pa, vse plačamo mi, davkoplačevalci. Verjamem pa, da je zaposlenim v privatnem, zasebnem sektorju to mnogo bolj jasno kot marsikomu v javnem.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča