petek, 26 aprila, 2024
DomaSvetWHO opozarja pred prehitrim uvajanjem obveznega cepljenja

WHO opozarja pred prehitrim uvajanjem obveznega cepljenja

Svetovna zdravstvena organizacija Evropo svari pred uvajanjem obveznega cepljenja. To naj bo zgolj izhod v sili, ki naj ga države uporabijo šele takrat, ko izkoristijo vse druge možnosti za povečanje precepljenosti, je opozoril direktor WHO za Evropo Hans Kluge.

Kluge je priznal, da je obvezno cepljenje v določenih primerih res prispevalo k boljši precepljenosti, a dodal, da gre pri tem za specifične situacije, ki jih je treba razumeti v širšem kontekstu. Meni, da je pri odločanju treba upoštevati tudi to, kakšen učinek utegne imeti obvezno cepljenje na zaupanje javnosti in kaj je za določeno skupnost še sprejemljivo. Zato je spodbudil k dialogu s skupnostjo, češ da mora ostati temelj odzivanja na pandemijo.

Kluge je obenem s konkretnimi številkami podkrepil velike koristi cepljenja proti covidu-19. V zadnjem mesecu je v 53 državah in teritorijih evropske regije zaradi covida-19 umrlo 120.000 ljudi, potrdili so deset milijonov okužb s koronavirusom. Tako število novih primerov kot smrti se je v zadnjih dveh mesecih podvojilo.

A kljub zaskrbljujočim podatkom ostaja število smrti zaradi covida-19 tokrat bistveno pod ravnmi iz prejšnjih valov pandemije, je izpostavil Kluge. Raziskava, ki sta jo skupaj izvedla Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), je pokazala, da je cepljenje od decembra lani do novembra letos neposredno rešilo najmanj 469.168 življenj. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča