četrtek, 28 marca, 2024
DomaSlovenijaZ B kategorijo še do vozniškega dovoljenja A1 in AM

Z B kategorijo še do vozniškega dovoljenja A1 in AM

Veljati je začela novela zakona o voznikih, ki poenostavlja postopke za pridobitev vozniškega dovoljenja kategorij A1 in AM. Tako bo lahko vsak, ki ima vozniško dovoljenje B in ni voznik začetnik ter je opravil teorijo in nekaj ur praktičnega usposabljanja, dobil pravico do vožnje z motorjem do 125 kubičnih centimetrov.

Novelo zakona je pripravila vlada. Kot je v predstavitvi pred matičnim odborom v državnem zboru dejal državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Aleš Mihelič, novela poenostavlja postopke za pridobitev vozniškega dovoljenja kategorije A1 (motorna kolesa na dveh kolesih s stransko prikolico ali brez nje) ter AM (kolesa z motorjem in lahka štirikolesa), pri čemer zagotavlja tudi delni prenos evropske direktive.

Novela določa tudi pogoje za možnost izvajanja usposabljanj kandidatov za voznike ter izobraževanj učiteljev vožnje, učiteljev predpisov in strokovnih vodij šole vožnje na daljavo. Določa pravno podlago za preverjanje podatkov v evidenci o vozniških dovoljenjih pri izdaji mednarodnih dovoljenj in pogoje za ponovni zdravstveni pregled oseb, za katere je bilo pri zdravstvenem ali kontrolnem pregledu ugotovljeno, da so telesno in duševno nezmožne za vožnjo motornega vozila. Določa še izjemo za predčasno opravljanje zdravstvenega pregleda v primeru izbrisa kode omejitev zaradi zdravstvenih razlogov. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča