sobota, 20 aprila, 2024
DomaSlovenijaZ izpitom za avto še do dovoljenja za vožnjo z motorjem

Z izpitom za avto še do dovoljenja za vožnjo z motorjem

Poslanci so v sredo z veliko večino sprejeli dolgo pričakovano novelo zakona o voznikih, ki poenostavlja postopke za pridobitev vozniškega dovoljenja kategorij A1 in AM. Tako bo lahko vsak, ki ima vozniško dovoljenje B in ni voznik začetnik ter je opravil teorijo in nekaj ur praktičnega usposabljanja, dobil pravico do vožnje z motorjem do 125 kubičnih centimetrov.

Na to poenotenje zakonodaje so dolgo čakali in upali državljani, ki so si ob opravljenem izpitu kategorije B želeli voziti še mopede in lahka motorna kolesa, seveda v želji, da ne bi potrebovali opravljati ločenega izpita. Predtem so lahko vozniki avtomobilov z vozniškim dovoljenjem kategorije B upravljali zgolj z mopedi in skuterji, katerih največja hitrost je bila konstrukcijsko omejena na 45 kilometrov na uro.

Novela zakona prinaša novost za vse tiste imetnike vozniškega dovoljenja B, ki niso vozniki začetniki, saj jim dovoljuje, da lahko vozijo tudi motorna kolesa kategorije A1, če opravijo praktični del vozniškega izpita za vozila kategorije A1, pri čemer imajo v vozniškem dovoljenju z ustrezno kodo označeno pravico do vožnje vozil kategorije A1.

V tem primeru pravica do vožnje motornih vozil kategorije A1 z vozniškim dovoljenjem kategorije B velja izključno na nacionalnem ozemlju, zato te kategorije države ne vpisujejo v vozniška dovoljenja.

Hitreje do izpita za kategorijo A1

Vozniki z vozniškim dovoljenjem kategorije B, ki niso vozniki začetniki, bodo po sprejeti noveli zakona pravico do vožnje z motociklom ali skuterjem do 125 kubičnih centimetrov delovne prostornine lahko pridobili že po sedmih urah praktičnega usposabljanja v avtošoli ter opravljenem teoretičnem in praktičnem delu izpita. To pa glede na dosedanjo zakonodajo pomeni manjše stroške in krajši čas do izpita. V tem primeru dovoljenje za A1 velja tudi na ostalih ozemljih. (24ur.com)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča