torek, 20 februarja, 2024
DomaSlovenijaZa kršitve v notranjosti lokalov bodo krivi gostje

Za kršitve v notranjosti lokalov bodo krivi gostje

Vlada je v sredo na seji napovedala še druga sproščanja. Od sobote bo dovoljeno zbiranje do 50 ljudi, tako na javnih prireditvah kot na shodih na prostem in v zaprtih prostorih. Ob odobritvi Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa se bo ― seveda pod strogimi pogoji ― smelo zbrati tudi več ljudi.

Druge sprostitve bodo začele veljati v ponedeljek. Vsi srednješolci bodo imeli od 17. maja pouk v šoli, izmenskega pouka na daljavo torej ne bo več. Dijaki bodo lahko ves čas prebivali v dijaških domovih. Na rumeni stopnji epidemije se odprejo tudi predavalnice fakultet. Študenti so imeli predavanja na daljavo od oktobra lani, na fakultetah so bile večinoma le vaje v manjših skupinah. Ostaja pa priporočilo, da se vzdržuje medsebojna razdalja meter in pol.

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj Simon Zajc je na vladni novinarski konferenci predstavil nove sprostitve v gostinstvu in drugih storitvenih dejavnostih, ki jih je vlada sprejela v sredo.

“Poglavitna sprememba, ki bo veljala od ponedeljka, je opravljanje gostinske dejavnosti od 5.00 do 22.00. Razdalja med mizami mora biti tri metre, razdalja med osebami pa ni več določena. Pogoj največ štiri osebe za eno mizo v gostinskih obratih ne velja več za družinske člane z otroki do 18. leta. Pogoj 20 kvadratnih metrov za enega potrošnika v poslovnih prostorih ne velja več za otroke do 18. leta v spremstvu skrbnikov,” je napovedal.

Kampi po Sloveniji lahko ponujajo do 70 odstotkov razpoložljivih enot. V to niso vključeni pavšalisti, ki imajo zakupljeno mesto vse leto.

“Omogočamo tudi delo igralnih salonov in prirejanje posebnih iger na srečo. Delovni čas in pogoji so enaki, kot veljajo za gostinske lokale (pogoj PCT). Delovni čas je določen med 5.00 in 22.00. Igralni saloni lahko ponujajo do 50 odstotkov zmogljivosti igralnih mest,” je naštel Zajc.

PCT-pogoj pomeni, da je gost prebolel covid-19 ali ima negativen izvid testa oz. je bil cepljen.

Od ponedeljka bodo spet dovoljena vsa športna tekmovanja, tako za registrirane kot za rekreativne športnike. Rekreativna vadba bo mogoča v skupinah do 50 udeležencev. Na športne prireditve se lahko vrne občinstvo ― pogoji pa: sedišča bodo lahko zasedena le polovično. Glede stojišč bo veljalo pravilo: en obiskovalec na 20 kvadratnih metrov v dvorani, na prostem pa eden na 10 kvadratnih metrov. A na prireditve bodo lahko prišli le tisti, ki so preboleli covid, bili cepljeni ali imajo negativni izvid testiranja, ki ni starejši od 48 ur.

Tudi za udeležbo na kulturnih prireditvah velja t. i. PCT-pogoj. Tudi na kulturnih prireditvah bodo sedišča lahko zasedena le polovično.

Pri verskih obredih brez PCT-pogoja

Tudi pri verskih obredih je število ljudi v zaprtih prostorih omejeno na 50-odstotno zasedenost sedišč, na prostem pa bo lahko največ 50 udeležencev. Ti ne smejo pozabiti na medsebojno razdaljo. Udeleženci ne potrebujejo potrdila o cepljenju, prebolenem covidu ali negativnega izvida.

Sprememba je tudi pri prehajanju mej. Kdor bo ob vstopu v Slovenijo napoten v karanteno na domu, jo bo lahko ob negativnem PCR-testu prekinil po petih dneh. (MMC RTV Slo)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča