petek, 29 marca, 2024
DomaLokalno14 mio ton peska nad nami, brez kurjenja

14 mio ton peska nad nami, brez kurjenja

Ne glede na sončno in pretoplo vreme, ste v zadnjih dneh najverjetneje opazili, da je nebo precej zamegljeno. Namreč nad severno Afriko, Sredozemljem in delom Evrope, tudi nad nami je višinah okoli 14 milijonov ton saharskega peska. Slednji je lahko koristen, ampak ne vedno. To ni preplah, vsako leto močni vetrovi iz Sahare v višave dvignejo od 60 do 200 milijonov ton peska oz. prahu. Res da ga večino odnese nad oceane in Amazonijo (deževni gozd), kjer je nepogrešljivo hranilo morja in zemlje oz. gnojilo, o tem sem že pisal. Vsekakor ga pa nekaj prinese tudi nad Evropo in zimski čas ni najbolj prijazen, ker je večji del Evrope v t.i. kurilni sezoni in se ozračje zasiti tudi z ostalimi škodljivimi delci. In ker padavin ni, ti delci lebdijo nad nami. Morda jih močni višinski vetrovi odpihnejo, tudi sicer v prihodnjih dneh ne kaže na padavine v naših krajih.

Po podatkih Agencije RS opozarjajo na visoko onesnaženost zraka po vsej Sloveniji z delci PM10. Najvišje koncentracije pričakujejo zjutraj in zvečer. Povišana onesnaženost bo nastopila zaradi predvidene izrazite temperaturne inverzije, ki preprečuje mešanje onesnaženosti v višje plasti atmosfere. V primeru pričakovane visoke onesnaženosti zraka z delci PM10 priporočajo občanom in pravnim osebam da:

– ne kurijo lesa v pečeh in kaminih, če imajo druge možnosti ogrevanja,

– zmanjšajo ogrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, kjer se kot energent uporabljajo

tekoča ali trdna goriva,

– uporabljajo javni prevoz namesto osebnih vozil,

– ne kurijo na prostem.

Tudi sicer z ognjem nismo najbolj previdni. Novomeški Regijski center za obveščanje poroča o požarih:

  • ob 13.26 je na Trški Gori, občina Novo mesto, gorela suha trava. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Otočec so pogasili požar na površini okoli 600 kvadratnih metrov.
  • ob 15.34 je pri Gornji Težki Vodi, občina Novo mesto, gorela suha trava. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Stopiče so pogasili požar na površini okoli tisoč kvadratnih metrov
  • ob 15.43 je pri Poganški ulici v Novem mestu gorela suha trava in podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požar na površini okoli enega hektarja.
Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča