sobota, 20 julija, 2024
DomaKronikaFOTO: Policisti preprečili tragedijo

FOTO: Policisti preprečili tragedijo

“Tokrat smo s pomočjo Policije preprečili tragedijo,” so zapisali pri Finančni upravi. Pri nadzoru na mejnem prehodu Obrežje so namreč naleteli na tovorno vozilo, ki je bilo predelano. V njem so bile osebe, ki so klicale na pomoč, saj jim je primanjkovalo kisika. Voznik tovornjaka pa se na njihove klice ni odzival. Uspelo jim je rešiti vseh 13 ljudi, med njimi tudi dva otroka.

Nekaj po 16. uri je na mejni prehod Obrežje pripeljal voznik tovornega vozila – hladilnika z bosanskimi registrskimi oznakami. Policisti so skupaj z uslužbenci Finančne uprave RS opravljali kontrolo na vstopu v Slovenijo. Ugotovili so, da je tovorno vozilo predelano – v njem je bil pregrajen prostor, v katerem se je nahajalo več oseb, ki so klicale na pomoč. “Policisti in uslužbenci Fursa so nemudoma začeli razbijati privito pregrado in iz življenjsko ogrožajočih razmer uspeli rešiti 13 ljudi, med njimi dva otroka, stara 11 in 6 let,” so zapisali na spletni strani.

Osebam je v majhnem zaprtem prostoru primanjkovalo kisika, dušili so se, nekateri so že začeli izgubljati zavest. Poleg tega so bili dehidrirani in zelo prestrašeni. Policisti in uslužbenci Fursa so jih izvlekli iz tovornega vozila, jim nudili prvo pomoč ter poklicali reševalce, ki so mlajšega fanta in dekle zaradi slabega zdravstvenega stanja odpeljali v bolnišnico. Ostale so oskrbeli na kraju.

Državljani Iraka v tovornjak vstopili v BiH, vozniku in sopotniku odvzeli prostost

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto so opravili ogled in zbrali obvestila ter ugotovili, da je 13 državljanov Iraka v tovorno vozilo s pomočjo voznika vstopilo v Bosni in Hercegovini, na poti so bili več ur. Ko jim je v prostoru, dolgem 250 centimetrov in širokem 80 centimetrov, pričelo primanjkovati zraka, so na pomoč klicali voznika tovornega vozila, vendar se ta naj ne bi odzival.

Kriminalisti so 52-letnemu vozniku, državljanu Bosne in Hercegovine, in 48-letnemu sopotniku, prav tako iz Bosne in Hercegovine, odvzeli prostost in ju pridržali. S kazensko ovadbo ju bodo privedli k preiskovalnemu sodniku zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države. Policijski postopki z državljani Iraka še potekajo, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Kazenski zakonik določa, da se osebo, ki se ukvarja s tem, da tujce, ki nimajo dovoljenja za vstop v Republiko Slovenijo ali prebivanje v njej, nezakonito spravlja na njeno ozemlje, jih po njem prevaža ali jim pomaga pri skrivanju, ali osebo, ki dva ali več takih tujcev za plačilo nezakonito spravi čez mejo ali ozemlje države, kaznuje z zaporom do petih let in denarno kaznijo. Če storilec z dejanji sebi ali komu drugemu pridobi nesorazmerno premoženjsko korist ali priskrbi brezpravno delovno silo ali povzroči nevarnost za življenje ali zdravje ljudi ali taka dejanja stori kot član hudodelske združbe, se ga kaznuje z zaporom od enega do osmih let in denarno kaznijo.

(foto: FURS in PU Nm)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča