petek, 19 aprila, 2024
DomaLokalnoS 'pajserjem' pred črpalko, vlada z Izzivi in priložnostmi JV Slovenije

S ‘pajserjem’ pred črpalko, vlada z Izzivi in priložnostmi JV Slovenije

Med uradnim obiskom Vlade JV Slovenije sem na njeni spletni strani zasledil tudi projekt oz. uspeh dela, pod naslovom  ‘Izzivi in priložnosti regije JV Slovenija.’ Več si lahko preberete na povezavi TUKAJ.

Vseeno pa bom z naslova varovanja policistov, varnostnikov in ostalih prebivalcev in davkoplačevalcev JV Slovenije izpostavil t.i. tretjo točko oz. poglavje ‘Urejanje romske problematike’

Vlada RS piše:
Na območju jugovzhodne Slovenije, ki ga pokriva ljubljanska policijska uprava, je sedem romskih naselij, v katerih živi približno 700 Romov. Na območju, ki ga pokriva novomeška policijska uprava, pa je 25 romskih naselij, v katerih živi približno 3000 Romov.

Delovanje policije v večkulturni družbi in s subkulturnimi skupinami zahteva ustrezenpristop in poseben način dela. V ta namen na Generalni policijski upravi deluje stalna delovna skupina, ki skrbi za uspešno sodelovanje policijskih enot na državni, regionalni in lokalni ravni s predstavniki lokalnih in multikulturnih skupnosti. Dejavnosti so usmerjene v ozaveščanje in usposabljanje policistov in drugih javnih uslužbencev za boljše delo s pripadniki večkulturnih skupnosti, v izvajanje policijskega dela v skupnosti ter dejavno sodelovanje z Uradom za narodnosti in drugimi vladnimi in nevladnimi organizacijami.

Generalni direktor policije vodi vladno Delovno skupino za reševanje romske problematike. Letos smo skupaj z drugimi deležniki (inšpekcijske službe, medobčinski inšpektorati in redarstva, centri za socialno delo, Finančna uprava RS …) okrepili delovanje na območjih z romskimi naselji in izvedli 51 poostrenih nadzorov. 

Policija je letos izdelala dva akcijska načrta s področja romske problematike. Njuni cilji so:
‒ zagotavljanje večje učinkovitosti policijskih intervencij v romskih naseljih,
‒ zagotavljanje večje vidnosti policijskega dela,
‒ proaktivna obravnava potencialnih varnostnih dogodkov in
‒ zagotavljanje večje varnosti na območjih, kjer živi romska skupnost.

Prav tako je cilj, da policija in druge intervencijske službe lahko nemoteno izvajajo svoje naloge, ter tako doseči pozitiven odziv v romski, lokalni in strokovni javnosti. Obe policijski upravi ob koncu tedna in vnaprej znanih večjih dogodkih na območjih z romskimi naselji aktivirata skupine posebne policijske enote. To se je izkazalo za učinkovit preventivni ukrep. Že prisotnost skupine v romskem naselju ali okolici deluje preventivno, saj se morebitni kršitelji zavedajo moči in učinkovitosti ukrepanja posebej izurjene skupine policistov, ki ima tudi dodatna zaščitna sredstva za vzdrževanje javnega reda in miru.

Ob tem povzetku lahko še zapišem, da se je incident oz. fizični napad pred tednom dni zgodil v Bršljinu oz. proti Muhaberju, pred bencinskim servisom. Slednje se ni zgodilo na avtocestnem počivališču kot je bilo zapisano v policijskem poročilu. Najmanj dva napadalca iz znanega eminentnega naselja pri Novem mestu sta po naših informacijah napadla občana, najprej s solzivcem, kasneje še s kovinsko palico oz. ‘pajserjem.’ Očitno sta se ravno vračala z dela. Krovca? No, policisti so enega storilca prijeli.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča