petek, 29 marca, 2024
DomaSlovenijaSpremembe pri PCT

Spremembe pri PCT

Vlada je na četrtkovi dopisni seji spremenila odlok o načinu izpolnjevanja pogoja PCT. Ta določa, da bo od 1. novembra za zaposlene v organih državne uprave veljal le pogoj prebolevnosti in cepljenja (PC). Se pravi testiranje odpade, razen za tiste, ki imajo zdravstvene razloge. Kar pomeni, da bodo lahko v državni upravi delali le še tisti, ki so cepljeni ali so preboleli covid-19. Določili so tudi, da morajo zaposleni v državni upravi do prvega oktobra sprejeti prvi odmerek cepiva, najkasneje do prvega novembra pa morajo biti polno cepljeni. 

Poleg tega je vlada razširila skupine oseb in področja, kjer pogoj PCT ne bo potreben. Te spremembe pa so že v veljavi.

Pogoja PCT ni treba izpolnjevati mlajšim od 15 let, in osebam, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, osebam, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka oziroma učenca v vrtec, 1., 2., ali 3. razred osnovne šole, glasbeno šolo do vključno 2. razreda, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, varstveno-delovne centre, centre za usposabljanje, delo in varstvo ter dnevne centre domov za starejše občane.

Izjema so tudi osebe, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka do dopolnjenega 15. leta oziroma odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase, učenci in dijaki pri prevozu z javnim potniškim prometom, uporabniki zdravstvenih storitev, če gre za cepljenje proti covidu-19 ali testiranje na novi koronavirus, ter uporabnikom poštnih storitev, če gre za prevzem pošiljk, ki jih je treba osebno prevzeti, ker bi zaradi neprevzema nastale pravne posledice.

Poleg tega omejitve ne veljajo v primerih nujne oskrbe z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami, zagotavljanja javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujnih zdravstvenih storitev, nujnih postopkov socialne in družinske problematike ter nujne osebne asistence, zaščite in reševanja, pri oskrbi na bencinskih servisih ter za osebe, ki opravljajo naloge v sektorju mednarodnega prevoza in državo zapustijo v 12 urah po prehodu meje. Kot izjema so dodana tudi humanitarna skladišča, centri za razdeljevanje hrane in drugi kraji, ki omogočajo brezplačen dostop do osnovnih življenjskih dobrin socialno ogroženim skupinam.

Po večkratnih pozivih, tudi zdravstvenih zavodov, pa niso omilili pogojev za dostop do zdravstvenih storitev.

 

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča