petek, 29 marca, 2024
DomaSlovenijaVlada je podaljšala ukrepe, nekaj sprememb na meji

Vlada je podaljšala ukrepe, nekaj sprememb na meji

Vlada je podaljšala ukrepe, ki že veljajo, in sprejela odlok o določitvi pogojev vstopa v državo, ki začne veljati 10. julija in bo veljal do 14. julija.

Za prihod iz držav, ki so na oranžnem seznamu, velja, da bodo v državo brez napotitve v karanteno lahko vstopali vsi, ki bodo imeli tudi evropsko digitalno potrdilo ali digitalno covidno potrdilo tretje države. “Tisti, ki dokazila ne bo imel, gre v karanteno za deset dni. Če gre za tujca, ki nima prebivališča v Sloveniji, se mu bo vstop v državo dovolil in bo napoten v karanteno za 10 dni le, če bo nedvoumno dokazal, da ima zagotovljen prostor, kjer bo prestajal karanteno. Drugače se mu vstop v državo ne dovoli.”

Iz držav z rdečega seznama lahko v Slovenijo vstopijo brez napotitve v karanteno vsi, ki predložijo potrdilo o cepljenosti, prebolelosti ali potrdilo po cepljenju za prebolevnike. Lahko je to potrdilo del digitalnega covidnega potrdila. Kdor takega dokazila ne bo imel, bo napoten v karanteno na domu za 10 dni. “Če gre za tujca, se mu vstop dovoli in se ga napoti v karanteno le, če bo predložil negativni izvid testa PCR in hkrati dokazal, da ima zagotovljen prostor, kjer bo prestajal karanteno,” je Maja Bratuša dejala na novinarski konferenci po seji vlade.

Enako velja za tiste, ki prihajajo z območja na temnordečem seznamu. Pristojni bodo pri tem upoštevali tudi digitalno covidno potrdilo EU-ja ali tretje države.

Strožji je ukrep za tujce brez prebivališča v Sloveniji, ki prihajajo z območja na temnordečem seznamu. Njim namreč vstop v državo ni dovoljen. Glede vstopa v Slovenijo iz zelenih držav sprememb ni.

Vlada je z odlokom določila tudi, da se med splošnimi dokazili za vstop v Slovenijo dodata tudi digitalno covidno potrdilo in digitalno covidno potrdilo tretje države v digitalni ali papirnati obliki, obe morata biti opremljeni s QR-kodo.

S spremembami odloka se zmanjšuje tudi število izjem za vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, so še sporočili z vlade po seji.

Vlada je danes tudi odločila, da se do 18. julija podaljša veljavnost protikoronskih ukrepov, ki veljajo v trgovinah, v kulturnih ustanovah in prireditvah, v verskih objektih in prireditvah, na področju zbiranja ljudi, pri šolah vožnje, pri javnem prevozu in pri obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje po seji vlade. (MMC RTV Slo)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča